Библиотекари НБ “Вељко Петровић” на стручном скупу у Требињу

Између осталог, дискутовало се и како помоћи недовољно ментално развијеним особама у коришћењу библиотечке грађе и извора.

210
Фото: НБ Вељко Петровић

У Требињу је 27. и 28. априла 2022. године одржан стручни библиотечки скуп у организацији Друштва библиотекара Републике Српске и Народне библиотеке Требиње под називом “Фондови, изградња и видљивост – улога нове генерације библиотекара у развоју библиотекарства”.


Друштво библиотекара Републике Српске дуги низ година практикује овакав вид окупљања у циљу усавршавања и бољег сагледавања стања у библиотекарству код нас и у свету. Коаторским радом “Завичајно одељење – пут од традиционалног до иновативног”, библиотекарки Душанке Папић и Драгане Петрић, Народна библиотека “Вељко Петровић”, активно је учествовала у раду конференције.

Кроз примере добре праксе, представљене су активности НБ „Вељко Петровић“ и Завичајног одељења, као илустративан пример “живог” деловање, где је корисник у средишту библиотечких услуга. Тиме је истакнут значај фонда не само у архивирању прошлости, већ и у активностима едукативно – образовног карактера са циљем промоције и очувања локалне културне баштине.

Након двогодишње паузе узроковане пандемијом, ове године скупу је присуствовало преко триста библиотекара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе. Током дводневног излагања, учесници семинара размењивали су стручна знања и идеје за бољи развој библиотечког позива на подручју рада са корисницима, набавне политике установа културе, заштити старе и ретке књиге, библиоографском раду, обавезном примерку и дигитализацији издања.

Део изложених радова скренуо је пажњу на рад са децом и тинејџерима, а дискутовало се и како помоћи недовољно ментално развијеним особама у коришћењу библиотечке грађе и извора.

Семинару су присуствовали и представници Министарства просвете и културе Републике Српске, управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало, председник Библиотекарског друштва Србије др Богдан Трифуновић, а речи подршке упутио је и академик Миро Вуксановић. Представљених 56 радова биће објављено у часопису “Библиотекарство Српске”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here