Час лектире за основце из ОШ „Свети Сава“ у Библиотеци

У Дечијем одељењу Народне библиотеке "Вељко Петровић"

318
Извор: Народна библиотека "Вељко Петровић"

Ученици II-2 ОШ „Свети Сава“, заједно са својом учитељицом Јасмином Васојевић, посетили су Дечије одељење Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у жељи да њихови часови лектире буду другачији, занимљивији и креативнији.


У остваривању овог наума, подршку им је пружила библиотекарка Дечјег одељењ, мр Борислава Тољагић-Сегеди.

Тема овог часа су биле Андерсенове бајке. Оно што га је чинило посебним јесте један нови, креативни приступ обради дела у којој су ученици активно учествовали. Њих је мотивисало једно мало „ружно паче“ с који су током већег дела часа могли директно разговарати. Помогло им је да радњу бајке пресликају на свакодневни живот и тако потраже решења неких проблема.

У основној школи, књижевност има моралну и дидактичку улогу, јер обухвата период у ком млади тек започињу своје формирање, те су подложни различитим утицајима. Као један од важних програмских садржаја у настави српског језика и књижевности лектира има дугу традицију. Помоћу ње се остварују значајни циљеви у настави језика и књижевности, као и циљеви образовања и васпитања уопште.

Сваки ученик има лични доживљај уметничког дела који би требало да води богаћењу његовог емоционалног живота. Без књижевног текста није могуће неговати усмено и писмено изражавање ученика, нити је могуће формирати њихову естетску културу. Путем читања ученици стичу нова знања из књижевности, обогаћују усмено и писано изражавање, развијају културу читања и способност у суђењу и закључивању о вредностима дела.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here