Дечија недеља у бачкопаланачкој библиотеци

Радионице, изложба сликовница, дружење са песником...

257
Извор: Народна библиотека "Вељко Петровић"

Од 3. до 9. октобра, Дечије одељење Народне библиотеке „Вељко Петровић“ низом активности учествује у обележавању „Дечије недеље“под слоганом: “Шта детету треба да расте до неба?“. У овом периоду библиотеку ће посетити, како малишани из вртића, тако и ученици првог разреда основне школе.


Подстицајно и сигурно окружење су услов да деца могу да остваре максимум својих потенцијала. Циљ Дечије недеље јесте да се скрене пажња јавности на права и потребе деце, да се укаже на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права. Програмске активности, циљеви и теме Дечије недеље почивају на релевантним међународним и националним документима и прописима. Реализује се у свим срединама, на републичком и локалном нивоу, уз пуно учешће деце и младих.

У уторак, 4. октобра, с децом из вртића „Лотус“ реализована је радионица на тему „Кућа“. Прилагођено, како теми, тако и узрасту, приређена је изложба сликовница и књига, а издвајамо: „Кућицу за лутке“, „Збуњени пуж“, „Највећа кућа на свету“, „Песма о осмеху бескућнику“ и „Јежева кућица“. Библиотекарка Борисалава је издвојене наслове представила на маштовит и занимљив начин с циљем да деца схвате појам куће у ширем значењу, те заволе и књигу и читање. Својим активним учешћем, питањима, одговорима и креативним закључцима показали су да је радионица добро осмишљена, а циљеви успешно остварени.

У среду 5. октобра, са децом предшколског узраста из Вртића „Невен“ поред библиотекара, дружио се, певао своје песме и свирао, песник и кантаутор Горан Јовић. Песмом „Кућа књига“, као и разговором о библиотеци отпочело је дружење са предшколцима. Потом су се низале друге едукативне, Јовићеве ауторске песме, а све у циљу промовисања књиге, читања и права деце на срећу, љубав и здраво окружење.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here