Едукативне радионице са малишанима из предшколске установе „Младост“

На дечијем одељењу Народне библиотеке "Вељко Петровић"

401
Фото: НБ Вељко Петровић

На Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Вељко Петровић“ ових септембарских дана је било посебно живо и весело. Малишани жељни знања, нових авантура и дружења долазили су у посету.


Са својим васпитачицама Весном и Моником, малене „пчелице“ су, радећи на пројекту о фарми, одлучиле да прошире своје знање о актуелној теми, на најбољи могући начин, доласком у библиотеку. А тамо их је сачекала права авантура кроз коју их је провеле библиотекарка Борислава. Запловили су у свет сликовница и књига: „Природа и њени становници“, „Најлепше приче о животињама“, „Један дан са коњем Вихором“, „Непослушно пиле“, „Животиње на селу“, а у сликовници под називом „Коза“ сачекало их је много занимљивих задатака, питалица и загонетки. Све препреке су успешно савладали заједничким радом, уз смех и игру, опонашајући сваку животињу са фарме.

Да је овакав вид учења, учења кроз игру, један од најбољих и најадекватнијих за децу, потврдили су и постигнути резултати. Прву посету библиотеци, ови четворогодишњаци ће памтити као мотив за све наредне.

У петак, 23. септембра, васпитачице Јелена Јовић и Биљана Вучковић, своје малишане из вртића „Пчелице“ довеле су у Библиотеку. Разлога је било више. Циљ је био да виде како изгледа ова кућа књига, шта све могу да пронађу у њој и уједно да потраже и малену помоћ од библиотекара у реализацији свог пројекта о костимима и костимирању.

С радом Библиотеке, књигама и осталим занимљивостима упознала их је мр Борислава Тољагић-Сегеди, библиотекарка Одељења књиге за децу. Такође је припремила и тематску изложбу о позоришту и костимима. Неке од веома корисних књига при овом сусрету биле су: „Ми и наша историја“, „Белешке луткарског помоћника“, „Позориште“, „Египат. Прочитаји направи““, „Грчка. Прочитај и направи“ и „Лутке од тканина“. Велики број сликовница и бајки је послужио као мотив за одабир костима.

Како костимирање изгледа уживо и како једна особа за кратко време може да одигра више улога, библиотекарка им је приказала кроз сликовито приповедање појединих ликова из неколико бајки. Црвенкапица, вештица, ружно паче – сви они су се дружили са децом и изазвали посебну интеракцију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here