Knjiga Ive Kostov – „Prećuti me“

Novo izdanje književnog kluba "Dis" iz Bačke Palanke

7314

„Roditeljski sastanak davne 2000. godine. Učiteljica daje roditeljima papirić na koji treba da napišu šta misle da će njihovo dete jednog dana postati.

Mama mi je tu malu ceduljicu pokazala tek kada sam krenula na fakultet. Znate li šta je na njoj pisalo? PISAC.

Hvala ti mama, što si me prepoznala dok ni sama sebe još nisam upoznala“.


Tako počinje svoju knjigu, prvenac pod nazivom „Prećuti me“, Iva Kostov u izdanju književnog kluba „Dis“. Rođena je 17. decembra 1992.godine u Novom Sadu. Detinjstvo je provela u Bačkoj Palanci, gde je završila srednju školu. Onda je usledio Filozofski fakultet u Novom Sadu, odsek žurnalistika.

Trenutno živi u Majamiju (SAD), tamo gde je cele godine toplo, tako da joj rođendan više nije zimi, nego leti. Iva dalje piše:

„Može se i tebi desiti. Možeš i ti zavoleti onako da ti ne bude bitno koliko će boleti. Nemoj se odmah preplašiti. Prepusti se, nauči da se nosiš sa tugom podjednako kao što sreću prihvataš.

Ništa nije toliko strašno ako umeš videti ljubav, ma gde ona bila. Mogu i tebe zavoleti, baš onako da su spremni za tebe umreti. Možeš da ih ne osetiš, kao i da ti nikada ne postanu ono što si ti njima.

Ali, jednu stvar ih nauči.

Dokaži im da voleti znači živeti za nekoga. Nebitno da li je tvoj, da li je odavno u drugim rukama, ili te ne daj, Bože, već posmatra sa neba. Svi smo mi nečiji, ali ne zaboravi nikada da pripadaš najviše sebi. Znaj…

Sve se može baš tebi desiti, kao što se svima, baš ti možeš dogoditi. Nije bitno u kom univerzumu, niti u kojoj časovnoj zoni, pa ni u kojem životu. Tvoje je samo koliko će ljudi saznati. Sve je baš na tebi. I ne zaboravi, tvoje ostaje samo tvoje, jedino ako prećutiš.“


Recenzent Nenad Neša Živkov, književnik, ističe da je reč o 101 priči, mladalačkih, sa jakim porukama. Priče su praćene lepim ilustracijama Marka Kljakića iz Mostara. Lektor je bila Manja Leškov, glavni i odgovorni urednik Jovana Adamović, a knjiga je izašla u štampi RVB STUDIA iz Bačke Palanke.


Pogledaj: Manifestacija „Disov san“ u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here