„Купрешка огњишта, зборишта и згаришта“

У Младенову одржана промоција књиге аутора Јове Бајића

362
Фото: Недељне новине

МЛАДЕНОВО – У петак (15.04.) у холу ОШ „Бранко Ћопић“ у Младенову, била је промоција књиге Јове Бајића под називом „Купрешка огњишта, зборишта и згаришта“,  коју је објавила издавачка кућа „Свет књиге“ у својој едицији „Баштина“, у оквиру које се публикују издања са тематиком из српске историјске и културне прошлости.


Радови заступљени у књизи, објављивани су раније у појединим часописима,  зборницима и публикацијама, а неки се појављују први пут. Учесници на представљању дела су били Стево Ћосовић (издавач „Света књиге“ из Београда) и
аутор књиге, Јово Бајић.

Јово Бајић је новинарску каријеру провео у Вечерњим новостима, Експрес политици, а био је и сарадник Радија „Светигоре“, „Слово љубве“ и листа „Православље“. Стево Ћосовић, издавач ове угледне куће, у својој беседи о књизи између осталог наводи:

– Композиционо књига се састоји од дванаест поглавља, дванаест међусобно повезаних текстуалних цјелина које се складно прожимају и допуњују. Читалац остаје задивљен пред обимом и разноврсношћу грађе као и пред количином података и историјских чињеница које Бајић предочава у овој књизи. Довољно је рецимо, скренути пажњу да књига садржи између осталог 1.278 фуснота, што говори да је Бајић прочитао или остварио увид најмање у толико докумената, књига и других научних извора, на кој се позвао или их цитирао. Заиста, импозантан податак – наводи Ћосић и додаје:

– Књига је писана пробраним стилом и с лакоћом која је плод сигурности и самоувјерености до које се стиже само дугим и преглалачким радом. Коришћењем бројне литературе, Бајић је писање водио сирурно и лако до самог краја.

Аутор књиге, Јово Бајић је рекао:

– Последњих деценија објављено је у Босни и Херцеговини много разних историјских радова у којима се понавља поприлично стара прича како су босанскохерцеговачки Срби потомци влашких сточара које је Турска царевина населила у Босну у шеснаестом веку, да ти Власи и нису били словенског порекла и да им је српско име и православну веру, ту у Босни, наметнула Српска црква. Од тих Влаха, насталих инжењерингом Православне цркве, настали су босанскохерцеговачки, па и ми Купрешки Срби. При томе се указује да тако вештачки створени босанскохерцеговачки Срби немају везе са етничким, немањићким Србима. Оваква етногенеза босанских Срба смишљена је у време аустроугарске владавине. Срби су представљени као нежељени гости, којима се може ускратити гостопримство – истиче Бајић и додаје:

– Овом мојом скромном књигом покушао сам да, колико су ми могућности дозволиле, докажем да су Срби вековима бивствовали на Купрешкој висоравни, где су оставили неизбрисиве трагове материјалне и духовне културе. О нашој прошлости сведоче и наша сеоска гробља у којима се, или поред којих се, налазе стећци подигнути над гробовима ондашњег племства, окренути у правцу исток – запад, што сведочи да испод њих почивају хришћани који су исповедали православну веру. Да поменем и то да су три наше цркве, у Вуковску, Благају и Равном подигнуте на црквиштима, на местима где су у прошлости постојале православне цркве. У свим тим великим историјским искушењима којих је било и у даљој, али и ближој прошлости, купрешки Срби успевали су да сачувају своје народносно име, веру, обичаје, ношњу, предања. Хвала Богу, што потврђује и ово наше вечерашње окупљање, све смо то успели да сачувамо до данашњих дана – наводи аутор.

Дакле, књига је јединствена по много чему. Казује нам приче о пореклу. Настајала је током 20 година. На једном месту, уз увиде у многобројну писану, архивску, историјску, материјалну грађу, имамо прилику да се сусретнемо са периодом који захвата догађаје у распону од преко 500 година. Додир са историјом наших предака, која је из неких необичних разлога, скрајнута, скривана, непомињана, али не и заборављена. У организацији књижевне вечери учествовали су: МЗ „Младеново“, ОШ „Бранко Ћопић“, огранак градске библиотеке „Младенко Кумовић“ Младеново и КУД „Младен Стојановић“ Младеново.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here