Ljubav prema knjigama prenose najmlađima

"Mesec knjige" u ograncima Narodne biblioteke "Veljko Petrović"

172

Oktobar je mesec koji se u svakoj biblioteci sa nestrpljenjem očekuje. Već po tradiciji, ogranci Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ pripremaju različite aktivnosti i programe kako bi privukli što više članova, naročito onih najmlađih.


Promocija knjiga, čitanja, preporuke, aktivnosti koje će približiti i pokazati kako je knjiga nezaobilazan deo života, čini posao bibliotekara zanimljivim, lepim i kreativnim.

Kažu da da dete koje čita postaje čovek koji misli, i to je, rekli bismo, osnova i moto kojeg treba da se pridržava svaki bibliotekar u svom radu. Privući najmlađe u biblioteku, „otvoriti korice“ i pokazati put u čarobni svet knjige jedan je od najvažnijih poduhvata kojima se deca uvode u duhovni svet, svet znanja, učenja i istraživanja.

Svaki grupni dolazak mališana u ogranak Biblioteke u Silbašu predstavlja avanturu kojoj se svi raduju. Učenici prvog razreda sa učiteljicom Milanom Pandurov prvi put su posetili ogranak. Topla dobrodošlica knjižničarke Zorane Mihajlov bila je uvod za priču o bibliotekama, načinu čuvanja knjiga, ponašanju i mnogim drugim stvarima vezanim za biblioteke.

Biblioteka u Silbašu

Mališani su imali priliku da čuju priču „Bubamara traži prijatelja“, da postavljaju pitanja i razgovaraju o pročitanom. Pokazali su knjižničarki i sve ono što su oni do sada naučili u školi: slova, brojeve, a svi zajedno su uživali u recitovanju dečijih pesmica.

Ogranak Biblioteke u Tovariševu još jednom je pokazao da je mesto u kome se deca osećaju srećno i zadovoljno. Među knjigama i policama uvek se vode zanimljivi razgovori, čitaju se bajke i priče, a sve to se na kraju oboji divnim bojama dečijih crteža i ilustracija. Kao iz bajke „Čarobni patuljci“ koju je pročitala knjižničarka Lidija Šormaz, deca iz vrtića sa vaspitačicom Ljiljanom Vukovljak su stigla u Biblioteku. Mnogo pitanja na koja je trebalo dati odgovore, slikovnice i knjige za mališane bili su glavna tema druženja.

Biblioteka u Tovariševu

Sa velikim oduševljenjem mališani su ilustrovali članske karte crtajući po jednog patuljka iz priče.

Ogranak u Obrovcu u toku „Meseca knjige“ postaje improvizovana pozornica. Na sceni su se zajedno družili: koka i pilići, poljski miš i mnoštvo šarenih leptira. Svi oni, skupa sa mališanima prvog razreda i učiteljicom Zoricom Hadžić činili su družinu iz priče „Neposlušno pile“ Brane Cvetkovića. Priču je pročitala i na sceni prikazala bibliotekarka Dušanka Papić, a mališani su uživali u ovakvoj interpretaciji.

Biblioteka u Obrovcu

Lepa i poučna priča, davno napisana, oživela je pred mališanima ovaj put na nov i interesantan način. Usledio je razgovor o pročitanoj priči uz niz primera iz škole i porodice koje su ispričali mališani. Svako je imao priliku da ilustruje priču, a zajedno je postavljena i izložba dečijih radova.

„Mesec knjige“ je vreme za uživanje u knjigama i čitanju. Ono što je lepota rada u biblioteci i bibliotekarskog poziva jeste uživanje u lepoti svake napisane reči, a prvenstveno mogućnost i zadatak da se ljubav prema knjigama i čitanju prenese najmlađima. Zbog toga su bibliotečki ogranci svojim malim gostima podelili besplatne članske karte, pozive da se češće viđaju u biblioteci i da svi zajedno što više čitaju.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here