Mali „Pustolovi“ u Biblioteci

Obeležen Svetski dan knjige za decu u bačkopalanačkoj biblioteci

207

Međunarodni dan knjige za decu obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog književnika, Hansa Kristijana Andersena.


Tvorca velikog broja bajki, zahvaljujući kojima je i stekao svetsku slavu: „Ružno pače“, „Mala sirena“, „Princeza na zrnu graška“, „Slavuj“, „Olovni vojnik“, „Devojčica sa šibicama“, „Palčica“…

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Na osnovu odluke Uneska, Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen je 1967. godine s ciljem promovisanja književnosti za decu, skretanja pažnje javnosti na potrebe najmlađih čitalaca, kao i razvijanje ljubavi prema pisanoj reči kod najmlađih.

Kako u svetu, tako i kod nas, ovaj dan se obeležava kroz različite aktivnosti u bibliotekama. U Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“, na Odeljenju knjige za decu, poštujući sve epidemiološke mere, obeležen je i ove godine dan posvećen deci i knjizi.

Biblioteku su posetili „Pustolovi“, mališani iz vrtića „Lotus“ zajedno sa svojim vaspitačicama: Slađanom Sauer i Dunjom Ristić. Za ovu priliku bibliotekari su pripremili niz zanimljivih sadržaja. Priređena je izložba dela Hansa Kristijana Andersena, sačinjena od velikog broja knjiga bajki, kao i slikovnica urađenih po uzoru na originalna dela ovog autora.

Najmlađi su nakon razgledanja izložbe, bili u prilici da čuju Andersenovu bajku „Slavuj“ u interpretaciji bibliotekarke Dečijeg odeljenja, mr Borislave Toljagić-Segedi. Decu je ova bajka podstakla na razmišljanje i veliki broj pitanja, te su kroz topao i spontan razgovor imali priliku da nauče dosta o autoru, bajci, pticama, životu.

Knjigu po knjigu, mališani su prelistavali i tražili da im vaspitačice ili bibliotkarka, pročitaju odabranu bajku.

Da ova čarolija, koja je počela na Svetski dan knjige za decu, ne bi prestala, mališani su na dar dobili članske karte, jer svet pripada onima koji čitaju! Zato, rastimo s knjigom!


Pogledaj: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ održana u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here