Mesec knjige u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“

Čitati znači tražiti i verovati

282
Foto: Canva

Čitati znači tražiti i verovati, otkrivati i ići dalje u nova iskušenja beskonačnosti. Činom čitanja knjiga stupa u život jer, kako je Borhes rekao: „Neka se drugi hvale stranicama koje su napisali, što se mene tiče, ponosim se onim što sam pročitao“.


Oktobar je mesec koji slavi knjigu, a Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ i ovog oktobra tradicionalno obeležava Mesec knjige. Tim povodom našim sugrađanima smo omogućili besplatan upis u biblioteku i za ovu priliku smo obezbedili mnoštvo novih, aktuelnih naslova koje će ih sigurno obradovati.

Knjiga je naš najstrpljiviji prijatelj sa kojim možemo da se družimo ne gledajući na časovnik, ne osvrćući se na vreme, na okruženje i mere predostrožnosti. Zato naše sugrađane pozivamo da svrate u Biblioteku da se upišu, postanu naši članovi i tom prilikom odaberu knjigu za „druženje“.

Naša preporuka čitaocima za druženje sa knjigom, ovog puta, bili bi romani austrujskog Nobelovca, velikog srpskog prijatelja, Petera Handkea.

Handke je napisao oko stotinu književnih dela različitog žanra. Pisao je romane, liriku, eseje, pisao je scenarije, režirao je, bavio se prevođenjem. Njegova dela zahtevaju pažnju čitaoca, uče nas strpljivosti, šireći nam vidike, ali nas i upozoravaju na sve veću ljudsku otuđenost vremena u kojem živimo.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

„Veliki pad“ je Handkeov roman za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, a koja se upravo bavi ljudskom otuđenošću kao posledicom pogubnog uticaja savremene tehnologije. Priča prati dešavanje u jednom danu, glumca u godinama na putu ka metropoli gde treba da primi prestižnu nagradu. U ovom romanu je samo jedno putovanje pokrenulo piščevu analizu našeg doba.

„Golmanov strah od penala“ je još jedan Handkeov roman koji se bavi pojedincem i njegovom izgubljenošću u savremenom svetu. Sve nijanse straha pred samim sobom i svojom okolino razotkrivaju se pred čitaocem kroz Handkeov osoben stil.

„Moravska noć“ je knjiga posvećena, pomalo Srbiji, pomalo Balkanu, knjiga koja sadrži autobiografske elemente, knjiga u kojoj se traga za sopstvom i smislom života, živopisna, ispovedna ali istovremeno i satirična.

Nabavno–obradno odeljenje Biblioteke je tokom godine nabavilo blizu 4000 novih knjiga, uobičajenim načinoma nabavke: kupovinom (sredstva dobijena od osnivača), putem Otkupa Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, učešćem na konkursu za sufinansiranje nabavke knjiga koji sprovodi Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i poklonom građana.

Prilikom nabavke poštovani su bibliotečki standardi za strukturu nabavke u javnim bibliotekama (proporcionalna nabavka rasnovrsne bibliotečke građe – priručno-referensne, stručne i naučno-popularne, literature za decu i mlade, kao i beletristike). U velikoj meri su ispoštovane potrebe i žalje članova iskazane u dezideratima.

Obrada prinovljenog bibliotečkog materijala je centralizovana za 13 ogranaka i 2 odeljenja. Prilikom obrade poštuju se propisani međunarodni i domaći standardi za jedinstvenu obradu bibliotečkog materijala.


Pogledaj: „Dečija nedelja“ u ogranku Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u Tovariševu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here