„Mesec knjige“ u ograncima NB Veljko Petrović

Manifestacija koja se u ograncima Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ tradicionalno obeležava

195
Foto: Lina Kivaka/Pexels

„Mesec knjige“ je manifestacija koja se u ograncima Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ tradicionalno i sa velikim zadovoljstvom obeležava dugi niz godina. Susreti, radionice, promocije, čitanje i razgledanje knjiga i slikovnica aktivnosti su koje su u toku ovih jesenjih dana obeležile dešavanja u ograncima.


Ogranak u Čelarevu aktivno sarađuje sa decom predškolske ustanove i veliku pažnju posvećuje najmlađim članovima. Iskoristili su priliku da se dogovori i realizuje poseta knjižničarke Danke Novaković vrtiću kako bi male drugare obradovali novom bajkom ili pričom. Mališani su sa zadovoljstvom izabrali bajku za čitanje, a knjižničarka ih je upoznala sa ulogom i značajem biblioteke. Novim članovima su podeljene članske karte uz poziv da što češće posećuju biblioteku.

Zanimljiva radionica pod nazivom „Mali kuvari“ održana je u ogranku Biblioteke u Silbašu. Mališani iz vrtića „Kockica“ i vaspitačice Snežana Grbić i Aleksandra Vujović bili su gosti ogranka. Radoznalim mališanima ispričana je priča o kuvanju hrane na tradicionalan način, o posuđu, grnčarstvu, keramici, namirnicama koje su korištene pre mnogo godina. Knjižničarka Zorana Milenković je mališanima pokazala knjige i slikovnice koje govore o hrani i kuvanju, a deca su videla i slike iz enciklopedija koje su vizuelno upotpunile doživljaj.

Ogranak Narodne biblioteke u Tovariševu za najmlađe je priredio dve izuzetno lepe i kreativne radionice: „Neobično muzičko selo“ i „Fito-kolaž“. Kao što je obećano prilikom prvog susreta, mališani iz vrtića su ponovo posetili ogranak kako bi počeli da koriste svoje članske karte. Sa vaspitačicom Ljubicom Subić i knjižničarkom Lidijom Šormaz mališani su se upustili u divnu avanturu muzičkog instrumenta – doboš. Radionica je okončana sviranjem na bubnjevima koje su mališani sami napravili od balona, plastičnih čaša, hartije i drvenih štapića. „Fito-kolaž“- likovna radionica sa učenicima petog razreda i nastavnicom Marinom Guštin oduševila je svojom kreativnošću, a radovi nastali na ovoj umetničko-zanatskoj radionici krase izložbeni prostor ogranka na radost svih posetilaca.

Čitamo, igramo se, glumimo i pri tome otkrivamo nešto novo – moto je ogranka Biblioteke u Obrovcu. „Neposlušno pile“ – jedna nova priča i novi doživljaj za mališane iz zabavišta koji su sa vaspitačicom Gordanom Vukojev posetili ogranak. Bibliotekarka Dušanka Papić je deci pročitala priču i iznenadila ih novim maskama za novu priču. Sa velikim oduševljenjem i zadovoljstvom, mališani su maskirani u likove pilića, koke, leptira i miša ispričali i odglumili priču na svoj način. Svako je imao priliku da bar na trenutak bude lik iz omiljene priče, da uživa u zajedničkoj igri i posebnom okruženju i divnoj atmosferi ogranka u Obrovcu.

Kreativnost, maštovitost i posvećenost naših knjižničara i bibliotekara doprineli su da svaki dan u ograncima Biblioteke bude za sve naše korisnike, a posebno za one najmlađe, poseban praznik. Ogranci Narodne biblioteke svojim radom i zalaganjem doprinose promovisanju knjige i čitanja i da svaki mesec bude mesec i praznik knjige.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here