Mожда спава у долини заборава

Реализован међународни, међуопштински и мултиетнички пројекат у просторијама Народне библиотеке "Вељко Петровић" у Бачкој Паланци

266
ФОТО: Недељне Новине

Пројекат „Можда спава у долини заборава“ је међународни, међуопштински и мултиетнички пројекат који, кроз подстицање књижевног стваралаштва, презентацију фолклора, музичког стваралаштва и друге активности, негује мултикултуралност и међунационалну толеранцију и права националних мањина које коегзистирају на територији Аутономне Покрајине Војводине, а посебно хрватске националне мањине.


Захваљујући лику и делу Анте Јакшића, једног од најзначајнијих писаца бачких Хрвата, остварено је заједничко културно и књижевно деловање различитих народа, неговање језика, културног наслеђа и подстицање народног стваралаштва. Такође, кроз презентовање лика и дела Владислава Петковића ДИС-а, дошло је до сусрета и међусобног прожимања књижевног стваралаштва ова два песника, а самим тим и упознавање са њиховим стваралаштвом и проналажење међусобних веза.

Проналажење, поштовање и разумевање сличности и разлика, јесте кључно за међусобну сарадњу кроз повезивање на нивоу књижевности и културе, где песници, непрестано раде на изградњи мостова који нас све спајају у једно – човека. Пројекат је покренут кроз расписивање конкурса за најлепшу песму на задату тему „Можда спава у долини заборава“, који је промовисан на друштвеним мрежама и на који се јавио велики број аутора из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Задатак жирија био бирање песама за заједничку збирку

Жири у саставу Здравко Одоричић (Загреб), Ненад Неша Живков (Бачка Паланка) и проф. др Сања Шкорић (Футог), изабрали су најбоље који су уједно уврштени у заједничку збирку поезије. На конкурс за најлепшу песму, пристигло је много сјајних песама у чијем читању је жири уживао.

Пред вама се налазе најбољи, најинспиративнији и најоригиналнији, чија је искреност подстакла жири да их издвоји у неколико категорија – најбољи радови (прво, друго и треће место), специјалне похвале и радови уврштени у заједничку збирку поезије.

Задатак жирија није био нимало лак, јер у мноштву добрих радова, треба пронаћи нијансу која један рад издваја у односу на други. Радови су написани на српском и на хрватском језику, са мноштвом емоција чија се снага налази у свакој речи и стиху, али и шире од тога, у белини која дели стихове и чини их још јачим.

Пристигли радови су још један јасан и недвосмислени доказ да је уметничко стваралаштво (књижевност), одувек било безвремени мост који спаја различитости и истиче све сличности које имамо, те гради мостове који нас воде само ка једном циља – ка човеку и његовим врлинама и стиховима који откривају најтананије нити душа својих аутора.

Осим награђених у заједничку збирку ушло још четрнаест аутора

Завршна манифестација пројекта у виду свечане доделе награда, одржана је 02. 09. у просторијама Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци, где је, уз пригодан музички програм и учешће Клуба класичне гитаре „Акорд“, Горана Јовића, песника и кантаутора, музичког дуа „Штим срца“ и чланова Књижевног клуба „ДИС“ из Бачке Паланке, промовисана заједничка збирка поезије и уручене награде и похвале ауторима:

  • 1. награда – Александра Чворовић (Бања Лука) и Марио Шупрна (Чаковец);
  • 2. награда – Марина Матић (Шабац) и Душан Стојковић (Грделица);
  • 3. награда Надија Рубеша (Мошћеничка Драга, Истра);
  • СПЕЦИЈАЛНЕ ПОХВАЛЕ: Марина Николић (Шабац), Снежана Раковић (Бања Лука) и Јован Н. Бундало (Београд).

Осим награђених и похваљених аутора, у заједничку збирку поезије, ушло је још четрнаест аутора, чији стихови су, према процени жирија, били аутентични, јасни и храбри у свом науму да освоје читаоце.

Важност пројекта је препознао и подржао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here