NB „Veljko Petrović“ – Male biblioteke pred velikim izazovom

Biblionet 2021.

164

Zajednica matičnih biblioteka Srbije i Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizovale su od 9. do 11. septembra XV godišnji stručno-naučni skup – Biblionet.


Biblionet je naučna i stručna godišnja manifestacija iz oblasti bibliotečko – informacione delatnosti čija je misija promocija delatnosti matičnih i drugih biblioteka Srbije, kao i afirmacija naučno-istraživačkog i stručnog rada u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Ovogodišnji Biblionet, težeći da održi korak sa aktuelnim dešavanjima u struci, bavio se temom „Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije“. Predstavljen je i analiziran rad biblioteka tokom pandemije, kako u Srbiji tako i u regionu i svetu, sa ciljem ostvarivanja uvida u postignute rezultate kao i planiranja daljeg rada i aktivnosti u tzv. novoj realnosti. Shodno tome, skup je održan uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, dok su se gostujući predavači obratili putem video linka.
Prvog dana Biblioneta održane su onlajn prezentacije bibliotekara iz Rijeke, Ljubljane i Zagreba. Drugog dana Skupa održane su dve radne sesije.

Svoja izlaganja imali su bibliotekari iz Leskovca, Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Beograda, Niša, Vranja, Kruševca, Lazarevca, Valjeva i Bačke Palanke. Ovo je bila prilika da se čuju primeri dobre prakse i da se kroz razgovor dođe do smernica koje će pomoći bibliotekama da adekvatno upravljaju krizom, da pronađu svoje mesto u novom poretku stvari, da ostanu društveno odgovorne i svoje delovanje i kapacitete prošire i iskoriste na najbolji način.

Narodnu biblioteku „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke uspešno su predstavile bibliotekarke Dragana Petrić i Dušanka Papić stručnim radom i prezentacijom „Male biblioteke pred velikim izazovom“.

Rad se odnosi na delatnost Narodne biblioteke “Veljko Petrović” u specifičnom razdoblju vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom, što je promenilo ne samo način rada Biblioteke, nego i njene dotadašnje ciljeve.

Na Skupu je dodeljena nagrada „Đura Daničić“ za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini. Nagrada se dodeljuje od 2009. godine pojedincima za ukupan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti i kulture u Republici Srbiji u čast Đure Daničića. Ove godine nagrađeni su Sonja Šuković, direktorka Biblioteke u Nišu i Selimir Radulović, upravnik Bilioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Drugog dana Skupa učesnicima su predstavljene neke od znamenitosti grada Leskovca: Crkva Odžaklija, Saborna crkva, Kuća Bore Dimitrijevića Piksle i Narodna biblioteka „Radoje Domanović“, a učesnici skupa su imali priliku da posetite i Hidroelektranu-muzej u Vučju.
Trećeg dana „Biblioneta“ učesnici Skupa obišli su Caričin grad (Justinijana Prima) uz stručno vođenje kustosa Narodnog muzeja u Leskovcu. Takođe, učesnici su u Narodnom pozorištu Leskovac mogli da pogledaju monodramu „Dr Feler“ (režija i gluma Dragan Boža Marjanović).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here