NB „Veljko Petrović“: Tokom septembra 600 poseta i više od 1000 izdatih knjiga

Septembar u biblioteci

299
Foto: NB Veljko Petrović

BAČKA PALANKA: Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ je u toku septembra meseca organizovala niz aktivnosti.


Početkom septembra završen je prijem knjiga koje su pristigle u Biblioteku na osnovu Otkupa Ministarstva kulture i informisanja. Deo knjiga je i stručno obrađen, te pripremljen za dalju obradu. Tokom meseca je po pravilima Univerzalne decimalne klasifikacije obrađeno preko 90 naslova, u više od 700 primeraka. Deo knjiga, 562, kataloški je obrađen i unešen u bazu podataka, a preostale knjige će biti urađene do kraja meseca, te distribuirane u ogranke. Knjige planirane za Dečje odeljenje i Odeljenje odraslih su urađene i predate na korišćenje članovima.

Fond Odeljenje za odrasle korisnike Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ se i ovog septembra obogatio sa osamdeset i jednim, pažljivo odabranim naslovom. Vodili smo računa da zadovoljimo sve ukuse naših čitalaca, različitih uzrasnih dobi i interesovanja. Od ovih novoprispelih knjiga izdvojili bismo i toplo preporučili sledeće naslove: Jusi Adler-Olsen „Selfi“, Donato Karizi „Čovek iz lavirinta“, Margaret Atvud „Godina potopa“, Samanta Švebin „Sedampraznih kuća“, Spenser Džonson „Izlaz iz lavirinta“, Sara Bom „Starac i jednooki“ kao i kultni roman američkog klasika Kena Kizija „Let iznad kukavičjeg gnezda“, koji i posle gotovo šezdeset godina budi interesovanje naših čitalaca.

Mesec septembar doneo je trideset novih članova, gotovo šest stotina poseta i više od hiljadu izdatih knjiga.

Od početka meseca među najčitanijim knjigama bili su sledeći naslovi: Pjer Lemert „Kamij“, Alis Manro „Previše sreće“, Monk Šviter „Jedno u drugom“, Ijan Makjuan „Nedužan“.

Na Odeljenju knjige za decu obeležen je Međunarodni dan pismenosti i dodeljene nagrade najuspešnijim bačkopalanačkim osnovcima, učesnicima 20. Međunarodnog literarno-likovnog konkursa Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, pod nazivom „Biblioteka je most između zavičaja i beskraja“. Nagrađeni su radovi naših 11 učenika (4 prve nagrade, 1 druga, 3 treće i 3 pohvale).

U sklopu nastavka projekta digitalizacije u toku meseca septembra skenirana su četiri naslova periodike koji se čuvaju u fondu Zavičajnog odeljenja: “Palanački glasnik” -1939. god. (30 jedinica), “Palanački glas” -1953., 1955., 1956. god. (110 jedinica), “Tekstilac” – 1952.,1953.,1954. god. (54 jedinice), “Pionirska reč”- 1957. god. (16 jedinica).

Bibliotekari Narodne biblioteke „Veljko Petrović” prezentovali su stručni rad „Male biblioteke pred velikim izazovom” na HV godišnjem stručno-naučnom skupu Biblionet, koji organizuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Tema ovogodišnjeg skupa bila je “Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije”.

Pored ovih stručnih aktivnosti na odeljenjima, organizovano je i niz prezentacija knjiga u sali biblioteke. Promocija knjige „Sužnji u predvorjima smrti“ autorke Mirjane Drljače. Inspiracija za ovu knjigu (prvu objavljenu) bio je rad na odeljenju palijativne nege. Recenzent je profesor srpskog jezika i književnosti Miljana Popadić. Promocija knjige „Ašlama, čudno ime za trešnju“ autorke Nikoline Bajić. Ovo je priča o dedi i detetu u građanskom ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Priča o ljubavi, sreći, patnji, stradanju, o vremenu zla; o životu devetogodišnje devojčice iskovanom u vremenu rata i njenom trudu da osvoji slobodu. Recenzent je Milena Milikić, pisac. U umetničkom delu programa učestvovali: AKORD, Goran Jović i Rajan Donahju. Promocija zbirke poezije „Svetlost“ autorke Zorane Radaković, člana Društva književnika Vojvodine. Ovo je njena treća knjiga.

„Nadamo se da ćemo i u oktobru mesecu nastaviti istim tempom jer nas očekuje niz zanimljivih sadržaja.“- Izjavio je Miladin Zorić, direktor biblioteke.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here