Nove knjige: Prof. dr Jovo Radoš – „Prosejavanje misli“

735
Foto: Slobodna Hercegovina

Svom obimnom naučnom i književnom opusu od 14 naučnih studija, dve knjige priča i pesama i dve knjige kritika i ogleda, Jovo Radoš (1949) je pridružio knjigu od 18 naučnih radova, ogleda, osvrta i kritika “Prosejavanje misli”, u izdanju Instituta za srpsku kulturu Nikšić.

Svi tekstovi od kojih je sazdana ova knjiga (osim priloga “O odlikovanjima i nagradama”) publikovani su u zbornicima, časopisima i dnevnim novinama. Кnjiga je podeljena na dva poglavlja: “Ontološke crtice” i “Brecaji samosvesti”, koja odnosi 11, odnosno sedam raznovrsnih i interesantnih radova.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Uspostavljajući prisnu relaciju sa stvaraocima o čijim delima piće (Njagošu, Svetozaru Ćoroviću, N. Šipovcu, R. Bratiću, LJ. Zukoviću, S. Gordiću, G. Đogu, M. Golijaninu, Đ. Sladoju, D. Lakićeviću, B. Aleksiću), autor se živo unosi u pročitano i formirani sopstveni doživljaj, konsultujući druga mišljenja, razvija do uporednog kritičkog osvrta, posvedočivši da reč i razgovor počivaju u središtu njegovog poetizovanog bića.

– Svestranog uma i konciznog izraza, marljivo i revnosno iščitavajući probrane književne tvorevine pisane na srpskom jeziku, Radoš je tvrd u nameri da svoje duševno uzbuđenje, svoje “damare srca i topla strujanja duše” pretoči u reči koje nas pokreću na delanje, koje nas metafizički bude i ulaze u “najskrivenije delove duše” – ističe recenzent dr. Radisav Marojević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here