Ogranak Narodne biblioteke u Obrovcu obeležio Međunarodni dan dečije knjige

Đaci iz Obrovca učestvovali na konkursu "Ilustracija moje omiljene knjige"

88

Pre 216 godina, 2. aprila rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen, tvorac bajki koje su obeležile detinjstvo generacija dece širom planete („Ružno pače“, „Devojčica sa šibicama“, „Carevo novo odelo“, „Palčica“, „Snežna kraljica“ i drugi).


Na ovaj dan se već više od pola veka obeležava Međunarodni dan dečije knjige. Takođe, ovo je lepa prilika da se pošalje poruka deci ali i odraslima o magiji knjige, književnom nadahnuću i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči.

Svake godine druga nacionalna sekcija Međunarodnog odbora za dečiju knjigu ima priliku da bude internacionalni sponzor Međunarodnog dana dečije knjige, sa zadatkom da osmisli temu, poster i da odabere autora koji će uputiti poruku deci širom sveta.

Internacionalni sponzor Međunarodnog dana dečije knjige za 2021. godinu su Sjedinjene Američke Države, a tema „Muzika reči“ autora Džona Meloa.

Kao i prethodnih godina, ogranak u Obrovcu obeležava ovaj datum. Zbog korona virusa ove godine odlučili smo da umesto zajedničkih druženja sa decom i priredbe sa pesnicima učestvujemo na konkursu koji je povodom Međunarodnog dana dečije knjige raspisala Biblioteka Matice srpske.

Na likovnom konkursu za učenike od V do VIII razreda na temu „Ilustracija moje omiljene knjige“ svoje radove su poslali učenici V razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Obrovca sa mentorom prof. Sabinom Galijaš.

Za digitalnu izložbu su izabrana tri rada naših vrednih mališana: Tajane Kozomora, Vuka Vojnovića i Dunje Jovin.


Pogledaj: Narodna biblioteka „Veljko Petrović“: Digitalizacija kompletnog kulturnog nasleđa

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here