Празник радости, цвећа и новог живота

Дешавања у огранцима Народне библиотеке "Вељко Петровић" у Товаришеву и Обровцу

256
Извор: Недељне новине

Библиотеке су места у којима се чува историја, култура и народни обичаји. Већ по традицији, у нашим огранцима Цветна недеља је време за дружења са децом.


Уз разне занимљиве радионичке активности које имају за циљ да се најмлађи боље упознају са вредностима наше културне баштине, успели смо да проширимо знања и искуства о дивном празнику – Ускрсу.

Из богате понуде књижног фонда огранка у Товаришеву, заједно са васпитачицом Далијом Кнежевић, књижничарка Лидија Шормаз је за овај пут издвојила и прочитала деци интересантне делове из књига „Крајње необичности у веровањима и обичајима људи са свих меридијана“ (Маја Лекић) и „Мали хришћанин“ (Ђорђе Јанић).

Као наставак приче о Ускрсу и обичајима, предшколци су исплели венчиће за главу од врбових гранчица које симболизују напредак и украсили их цветићима. Деца су тако спремно и са радошћу дочекала још један диван празник дечије радости – Врбицу.

Огранак у Обровцу угостио је децу млађег школског узраста који су се као редовни чланови са задовољством одазвали позиву библиотекарке Душанке Папић. Они су учествовали у креативној радионици израде ускршњих украса. Након кратке приче о симболици фарбања јаја, као и о традиционалним начинима и техникама, деца су украсила јаја од хартије и тиме на симболичан начин објавила почетак ускршњих празника.

Такође, свако дете је направило и свог ускршњег зеку који најављује радост и поклоне за децу. Празничка окупљања и дешавања у огранцима имају за циљ да се деца боље упознају са вредностима наше културне баштине на природан, разумљив и прихватљив начин. Култура, народна традиција, обичаји дају смисао, лепоту и оплемењују људски род, проширују видике и продубљују знање, а то је један од важнијих задатака сваке библиотеке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here