Представљање књиге „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“

У Музеју града

390
Извор: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града, у уторак 22. фебруара, у 18.00 часова, биће представљена књига „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ аутора Ђорђа Рандеља.


Ђорђе Рандељ један је од најпознатијих и најпризнатијих новосадских и војвођанских новинара, публициста и књижевника, а уједно и аутор чак 26 књига.

Као свештенички син, а потом и студент београдског Богословског факултета први је, кад се то тек осамдесетих година прошлог века најзад дозволило, у многим новинама и часописима, а највише у новосадском листу „Дневник“, почео да пише о великим црквеним празницима и српским славама, као и да помно прати рад Српске православне цркве и живот и обичаје нашег народа.

Боравећи 1988. године на Косову и Метохији Ђорђе је имао и једну ретку, јединствену прилику да допре и до тадашњег владике Рашко-призренског, а тај владика је нешто касније (1990. године) постао и патријарх српски Његова Светост Павле, наш драги патријарх који ће убрзо постати и остати једна од најзнаменитијих личности у модерној, савременој историји нашег народа.

Ђорђе Рандељ му је и тамо на Косову и Метохији и касније у Београду био и саговорник и упорни, неуморни пратилац, па и (што посебно воли да нагласи) једно време и лични шофер по косметским селима и градовима, црквама и манастирима…

Ова књига је доживела четири издања а потом је, по заповести Павловог наследника на трону Светог Саве – патријарха српског Његове светости г. Иринеја – преведена и на енглески језик и изашла уз његов архијерејски благослов и у издању Патријаршије СПЦ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here