Promocija knjige „Poslednji dud“ prote Nikole Antića

U okviru duhovnih svečanosti "Od Vidovdana do Ivanjdana"

435
Foto: Dušica Vasiljević

BAČKA PALANKA: U okviru duhovnih svečanosti „Od Vidovdana do Ivanjdana“ u porti Svetojovanskog hrama, u nedelju 4. jula održana je promocija knjige „Poslednji dud“ upokojenog protojereja-stavrofora Nikole Antića.


Promociju su vodili direktorka Gimnazije „20. oktobar“ Tamara Antić, rođaka autora, profesorka srpskog jezika Jugoslava Lulić, koja je napisala predgovor za knjigu, Aleksandra Prodanović koja je čitala odlomke i teolog i urednik Stevan Jurić.

Foto: Dušica Vasiljević

Dramatizaciju delova knjige izveli su učenici Mara Kojić, Pavle Đaković i Miroslav Petrić.

„Drugi deo hronike „Poslednji dud“ pisca Nikole Antića evocira uspomene na svoje detinjstvo provedeno u Bačkoj Palanci pred i u vreme Prvog svetskog rata. Ovo delo je svojevrsno svedočanstvo o svakodnevnom životu u tim, poslednjim austrougarskim vremenima na vojvođanskom tlu, tim zanimljivije jer je ispričano iz čiste i nevine dečije perspektive“. (Iz predgovora Jugoslave Lulić).

Foto: Dušica Vasiljević

Nikola Antić je rođen 9. decembra 1904. godine u Staroj Palanci od oca Lazara i majke Jelene, rođene Ružić.

Završio je Bogosloviju u Sremskim Karlovcima i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Službovao je 20 godina kao veroučitelj – profesor u Vukovaru, Šapcu i Vinkovcima. Od 1947. godine bio je paroh na Oridu kod Šapca, a od 1957. godine do penzionisanja 1980. paroh Saborne crkve u Beogradu.

Izašle su mu dve knjige beseda, a 1996. godine izašao je prvi deo knjige „Poslednji dud“. Umro je u Beogradu 5. decembra 1999. godine.


Pogledaj: Duhovne svečanosti „Od Vidovdana do Ivanjdana“ u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here