Svetski dan knjige i autorskih prava: Knjiga kao energija koja pokreće život

Narodna biblioteka "Veljko Petrović"

253
Foto: Pixabay

Narodna biblioteka „Veljko Petrović” tokom godine prati sve značajnije datume vezane za književno stvaralaštvo i kulturu uopšte. Širom sveta 23. aprila obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava. Odluku o obeležavanju ovog dana doneo je UNESKO 1995. godine na Generalnoj konferenciji koja se održala u Parizu.


Ovaj praznik potekao je iz Katalonije gde je prvi put obeležen praznik knjige na dan Servantesovog rođenja. U Španiji se ovaj praznik obeležava još od 1923. godine u čast Migela de Servantesa, koji je na taj dan umro, a u okviru proslave dana Svetog Đorđa. Kuriozitet ovog praznika, još iz srednjeg veka, je da mladići devojkama poklanjaju cveće, a devojke momcima knjige.

Sa pirinejskog poluostva ovaj se praznik polako proširio na čitav svet. Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija na svojoj godišnjoj skupštini održanoj u Parizu donosi odluku da se u čast Migela de Servantesa Savedra i Vilijama Šekspira, 23. april proglasi danom knjige autorskih prava.

Ovaj datum, kojim slavimo knjigu, prihvatilo je 80 nacija širom sveta u cilju promovisanja knjige i čitanja, podsticanja čitanja u svim slojevima društva, a prvenstveno u mlađim generacijama. Čitanje je veoma značajno u svim sverama ljudskog života. Uz knjigu se razvijamo i usavršavamo, relaksiramo i obogaćujemo novim svetovima koje se nalaze u knjigama. Knjige i čitanje povezuju umetnost i kulturu i prevazilaze sve različitosti, stvarajući bolju budućnost.

Povodom svetskog dana knjige biblioteka „Veljko Petrović“ Vam preporučuje da obavezno pročitate knjigu Dejana Stojiljkovića „Leva strana druma“. Knjiga predstavlja evropsku verziju legendarnog serijala „Mućke“, ali u našem, srpskom duhu protkanom južnjačkim humorom. To je istovremeno priča o jednoj izgubljenoj generaciji i gradu kojeg više nema. Roman „Putovanje u Mali Dribling“ Bila Brajsona je preporuka za sve one koji vole putopisne romane. Autor je sa svojom porodicom započeo višenedeljno putovanje autom po Engleskoj, a u knjigu je preneo sve svoje utiske i doživljaje koje je potkrepio svojevrsnim humorom koji pomalo podseća na Montipajtonovce.

Emerson je govorio da je biblioteka vrsta magične sobe i da su u njoj začarani najbolji duhovi čovečanstva koji čekaju našu reč pa da izađu iz nemosti. Treba samo da otvorimo knjigu, tada se oni bude i mi smo u društvu najboljih ljudi.

Zato, birajte knjigu kao što birate prijatelja.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 


Pogledaj: Uskršnja čarolija u biblioteci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here