Трогодишњаци показали да никад није рано за читање

Међународни дан књиге обележен у огранцима Народне библиотеке "Вељко Петровић"

187
Фото: Илустрација/freeimages.com

Међународни дан књиге за децу се у огранцима Народне библиотеке „Вељко Петровић“ обележава радионицама, посетама и дружењима са најмлађима. Сваког дана, а нарочито 2. априла библиотекари, наставници и родитељи широм света шаљу поруку да деци треба обезбедити две ствари: приступ књигама и охрабрење да стално читају.


Кроз рад са децом потребно је промовисати читање и књиге, јер рано читање, причање прича или цртање омиљених јунака из бајки ствара навике које деца касније кроз школовање надограђују. Да никад није рано за читање показали су трогодишњаци из Челарева. Заједно са васпитачицом посетили су огранак и уживали у читању песама и кратких прича за чији избор је била задужена књижничарка Данка Новаковић.  У опуштеној атмосфери и дружењу са сликовницама, малишани су показали велико интересовање доказујући колико су књига и читање важни и у најранијем периоду развоја детета.

Поводом Дана књиге за децу огранак у Товаришеву посетила су деца која похађају вртић са васпитачицом Љиљаном Вуковљак. Навикавање мале деце на књигу уме да буде велики изазов, али навика читања и љубав према књизи остају до краја живота. Књижничарка Лидија Шормаз обрадовала је малишане бајковитом причом Десанке Максимовић „Маче у џепу“. Као лепу успомену на дружење у библиотеци свако дете је од папира направио мало маче за џеп. И то је био леп завршетак једног још лепшег дружења, али и најава свих будућих сусрета.

Огранак у Обровцу угостио је ученике VI разреда и вероучитеља Мирослава Максимовића. Када их посете деца овог узраста, увек се разговара о томе шта читати и како пронаћи времена за читање. То је период када се деца налазе на прекретници и када им је највише потребна подршка и подстрек за читање. Библиотекарка Душанка Папић је за децу припремила занимљиве предлоге за читање, а разговарало се и о прочитаним књигама које су оставиле најлепше утиске. За сваког су пронашли одговарајућу књигу, а деца су обећала да ће је прочитати до следећег сусрета у библиотеци.

Малишани у библиотекама увек су инспирација библиотекарима да истрају у свом послу промоције књиге и читања. Књиге су непресушан извор знања, идеја и различитости, а библиотека место које је по мери свих њених корисника, нарочито најмлађих. Због тога и кажемо да је Међународни дан књиге за децу само је један у низу дана које треба посветити љубави према књизи и писаној речи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here