U društvu sa knjigama obeležili Dečiju nedelju

Ogranci Narodne biblioteke "Veljko Petrović" u Tovariševu i Obrovcu

266
Foto: Narodna biblioteka Veljko Petrović

Ogranci Narodne biblioteke u Tovariševu i Obrovcu i ove godine su učestvovali u obeležavanju Dečje nedelje, nacionalne manifestacije koja se svake godine organizuje u cilju poboljšanja položaja dece u Srbiji.


Nedelja u kojoj obeležavamo praznik dece, podsećamo se da deca treba da budu zaštićena i srećna, da žive u zdravom i sigurnom okruženju i da se uvek i na svakom mestu poštuju prava deteta.

Ogranak u Tovariševu su posetila deca iz zabavišta sa vaspitačicama Dalijom Knežević i Ljubicom Subić, a Lidija Šormaz, knjižničarka u ovom ogranku, pobrinula se da mališanima priredi toplu dobrodošlicu. Svi zajedno su se upustili u avanturu po tajanstvenim šumskim putevima sa Ćopićevim Ježurkom Ježićem. U nastavku druženja, deca su crtala ježevu kućicu u stablu drveta, bojila, rezala i pravila šumu iz priče, a mališani bili veoma ponosni i na to što su naučili kako da izrade ježiće od krompira koji liče na prave.

Učenici prvog razreda posetom ogranku imali su priliku da se bolje upoznaju sa bibliotekom i knjigama za decu. Kroz crteže pokazali su koliko su impresionirani boravkom među knjigama i koliko im znači lepa pisana reč. Sa ove radionice, od dečijih crteža na temu „Moja biblioteka“, nastala je zajednička slikovnica kao uspomena na jedno lepo druženje. Mališanima su uručene članske karte, a usledio je i dogovor za sledeće viđenje.


Već tradicionalno, ogranak u Obrovcu okuplja decu svih uzrasta i na svoj način obeležava ove značajne dane. Svaka poseta mališana prilika je da se pokaže kako je lepo družiti se i čitati u biblioteci.

Kišni oktobarski dan nije pokvario dobro raspoloženje predškolaca koji su sa vaspitačicom Gordanom Vukojev posetili ogranak u Obrovcu. Otvorene su korice knjiga i deca su mogla da „zavire“ u čaroban i neponovljivi svet pisane reči. Iako još ne znaju da čitaju, predškolci su sa pažnjom slušali „Šumsku bajku“ Brane Cvetkovića koju im je pročitala bibliotekarka Dušanka Papić. Upravo stigli iz bajke na malu improvizovanu pozornicu, društvo našim mališanima su pravili šumski mrav, svitac, skakavac, žaba i puž. Kroz priču i razgovor, deci je pokazano koliko je važno pomoći drugome u nevolji, kako je lepo upoznati nove prijatalje, ali i o tome da život u samoći može biti veoma tužan.

Svoje impresije mališani su preneli na hartiju i bojama i oblicima dočarali likove iz bajke i pokazali koliko su uživali u priči.

Na kraju druženja, mališanima su uručeni mali pokloni-kapice sa simbolom knjige, bombone i besplatne članske karte, kao i novi poziv za nove avanture sa knjigama.
Ogranci Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ još jednom su pokazali da su zanimljivo i atraktivno mesto za otkrivanje novih znanja, novih iskustava i zajedničku kreativnu igru uz čitanje i razgovor. „Dečja nedelja“ je bila još jedna prilika da okupimo decu, da pokažemo značaj i moć čitanja i pisane reči, da širimo ideju o važnosti ljubavi, tolerancije, razumevanja, a sve u cilju pobošanja položaja svakog deteta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here