U Gajdobri održana trodnevna svetkovina vrhunske poezije

Posvećeno znamenitom Hercegovcu, Jovanu Dučiću

914
Dučićevo pesničko leto (Foto: Miroslav Nikolić)

GAJDOBRA: Prve nedelje septembra, Književni klub „Jovan Dučić“ iz Gajdobre se po 19. put, stihom i radošću, odužio svome znamenitom Hercegovcu čije ime nosi.


Manifestacija „Dučićevo pesničko leto“, je zamišljena, kao trodnevna svetkovina amaterske i vrhunske poezije. Prvo Dučićevo pesničko veče počelo je u petak (03.09.) u prepunoj prostoriji gajdobranske biblioteke.

Ovu pesničku mobu koja se zove „Dučiću s ljubavlju“ pomogli su, već po tradiciji,
bačkopalanački članovi Književnog kluba „DIS“ i domaćin „Jovan Dučić“, učenici OŠ „Aleksa Šantić“, Škola gitare „Akord“ iz Bačke Palanke.

Posebno mesto zauzela je i izložba slika „Prijatelji od srca“ legat Zvonka Petra Jelića sačinjena od slika koje je Jelić dobijao od svojih prijatelja, inače vrsnih umetnika.

Na drugoj večeri pod nazivom „Portret pesnika“ se uvek predstavlja afirmisan pesnik. Ove godine se plejadi najboljih koji su govorili u Gajdobri, pridružio i Miroslav Aleksić, pesnik, esejista i književni kritičar.

Treće veče bilo je posvećeno promociji knjige „Čestica“ Saše Nišavića. Stihove je kazivao sam autor, a o knjizi je govorio pesnik Stevan Tontić.

Dučićevo pesničko leto (Foto: Miroslav Nikolić)

– Iako skoro tri decenije vodim ovaj klub, za realizaciju i dugogodišnju tradiciju je pored ostalih članova kluba, najzaslužniji Dragan Bozalo. Takođe, zahvalnost dugujem i prof. Aleksandru Paviću, koji prepoznaje i radi sa mladim pesničkim talentima i sve to pod krovom naše škole i biblioteke uz nesebičnu podršku Daliborke Setenčić – rekla je Mira Grk, predsednik KK „Jovan Dučić“ i dodala:

– Želim da se zahvalim KK„DIS“ i maestru Marku Šaliću i njegovim učenicima, koji su sve ove godine s nama i tako na najbolji mogući način zajedno promovišemo saradnju i bratski duh koji pesnici i muzičari neguju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here