У Музеју града представљена књига Леонарда Немета

213

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града, у уторак 14 јуна, одржана је промоција књиге Леонарда Немета из Бачке Паланке у издању Културног центра и уз финансијску помоћ СО Бачка Паланка. Представљена је књига „Колекционар паланачких успомена“. Промоцији је присуствовало око педесетак заинтересованих за локалну историју.

На почетку промоције, модератор Гордана Дракулић је упознала присутне са опусом господина Немета и предала реч аутору. Леонард Немет је објаснио, да је у књизи објавио све оне чланке, приказе, приче из богате историје наше општине, које нису објављене до сада у књигама. Материјал је објављен у облику фељтона и чланака у „Недељним новинама“, „Паланачким новинама“, „Паланачком недељнику“, „Блицу“ и „Дневнику“. Сам аутор је учествовао на БАП телевизији, РТВ и РТС, као и недавно на видео промоцији коју је уприличио портал БАП вести.

Немет је кратко представио свих петнаестак наслова из књиге и закључио да су то све догађаји, људи, зграде, споменици, који се морају сачувати од заборава, а све у духу толеранције имеђусобног уважавања. Рецензент књиге, професор Предраг Ж. Вајагић је посебно истакао значај овог, понекад и „рударског“ рада у проналажењу података, као и потпуну веродостојност онога што се у књизи може пронаћи. Ова књига, каже Вајагић, биће добар путоказ будућим истраживачима историје наших простора. Књига је одштампана у штампарији „Станишић“, чији је власник, Жељко Станишић, изразио
задовољствошто је имао част да неколико пута сарађује са господиним Неметом, који је, као бивши запослени у штампарији „Бранко Бајић“, био од велике помоћи приликом припреме књиге. После промоције, присутни су посетили спомен собу о грађанском духу из прошлих времена, чији је легат Леонардо Немет.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here