Uručena priznanja pobednicima konkursa „Disovo zlaćano pero“

Tradicionalni Međunarodni konkurs, 11. po redu

111
Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Finalna manifestacija projekta „Disovo zlaćano pero“ u organizaciji Kulturnog centra Bačka Palanka i Književnog kluba „Dis“, održana je u petak (10.09.) konferenciskoj sali Muzeja grada Bačka Palanka.


Tradicionalni Međunarodni konkurs, 11. po redu, za najlepšu ljubavnu pesmu „Disovo zlaćano pero“ održan je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a stručni žiri su činili Olja Nađ, Dragutin Beg i Nenad Neša Živkov, koji su istakli da je ove godine na konkurs pristiglo više od stotinu pesama. Kako su članovi žirija rekli, posebno su ponosni na činjenicu da je ovaj literarni konkurs internacionalnog karaktera, pa je tako veliki broja kvalitetnih radova pristigao i iz Švajcarske, Crne Gore, kao i ostalih delova sveta. Prilikom finalne manifestacije uručene su nagrade i diplome pobednicima literarnog konkursa za najlepšu ljubavnu pesmu i priređen je bogat kulturno-umetnički program.

Konkurs je trajao od 1. maja do 30. juna ove godine, u tri kategorije: prva su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, druga od petog do osmog razreda osnovne škole i treća kategorija su punoletni autori.

Čak četiri nagrade literarnog konkursa „Disovo zlaćano pero“ otišle su u ruke učenicima Osnovne škole „Nikola Tesla” iz Beograda, što je donekle i nastavak tradicije, jer članovi literarne sekcije te škole već dugi niz godina učestvuju i ostvaruju uspeh na ovom konkursu. Nastavnica Aleksandra Drakulić, koja vodi literarnu sekciju u toj beogradskoj školi, rekla je da književna manifestacija „Disovo zlaćano pero“ dosta znači učenicima, ne samo zbog nagrada, nego i zbog svog prijateljskog karaktera.

– Deca osvajaju nagrade, ali njihova najveća nagrada je u stvari pisanje. Znači im i druženje s piscima i mi stvaramo prilike da se viđaju s njima, razmenjuju ideje i misli, i objavljujemo njihove radove. Ima mnogo dece u literarnoj sekciji naše osnovne škole, njih 80, i mislim da je to jedna izuzetna ekipa kojoj ništa nije teško, vredni su, pišu, stvaraju. Na godišnjem nivou osvoje oko 130 nagrada, i po broju osvojenih nagrada su u vrhu u Srbiji – rekla je Aleksandra Drakulić.

T. Pačić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here