Занимљив час историје у обровачкој библиотеци

378
Извор: НБ "Вељко Петровић"

ОБРОВАЦ: Библиотека је место сусрета, сарадње али и место за стицање нових знања. Држећи се тих принципа, огранак Народне библиотеке у Обровцу редовно организује радионице и дружења која подстичу машту, мотивишу креативност и проширују видике.


Огранак су посетили ученици седмог разреда са професорицом историје Горданом Гламочанин, који су имали прилику да прошире знања из историје, али и других школских предмета и наставних јединица предвиђених планом и програмом. Повод окупљања био је да се на занимљив начин прикаже фонд библиотеке који се не састоји само од монографских публикација, већ и од приручне и стручне литературе, као и од часописа различитих тематских области.

Специјални гост огранка била је проф. историје Наташа Недељков. Она је објављивањем рада на тему: „Од традиционалног костима до модерне хаљине – српска венчаница кроз деценије“ постала сарадник светски познатог часописа „Национална географија“. Овај цењени научни часопис са дугом традицијом обрађује занимљиве теме из различитих области природе и друштва и веома је популаран како међу читаоцима различитих интересовања и профила, тако и међу научницима и истраживачима.

Занимљивом презентацијом фотографија, професорица Недељков је испричала причу о одевању жена у једном временском периоду, од традиционалне хаљине и облачења грађанског слоја у Србији 19. и 20. века, до светски познатих мајстора и креатора модних трендова тога времена. Повезујући историјске личности и значајне датуме, професорица је упознала децу са новим историјским подацима и терминима који су везани за тему, али и оне којима је тема проширена занимљивим и до тада непознатим историјским чињеницама.

Радионички део овог занимљивог часа је био намењен креативном раду. Наиме, деца су уз помоћ професора и библиотекарке Душанке Папић имала прилику да се покажу као креатори и модисти. Користећи машту, ученици су креирали хаљину од картона, осмислити и украсили је детаљима како би подсећала на српску грађанску ношњу. Тиме су на леп и креативан начин примењена нова знања са часа у библиотеци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here