Zapaženo učešće bačkopalanačkih bibliotekara

Narodna biblioteka "Veljko Petrović"

234
Фото: БАП ВЕСТИ

Ukazivanje na značaj kulturnog nasleđa, odnosno kulturnog i nacionalnog identiteta, očuvanje i zaštita tog nasleđa, podsticanje i afirmacija savremenog nacionalnog stvaralaštva, deo je misije biblioteka u Srbiji na kojoj one decenijama istrajavaju.


Gradska biblioteka u Novom Sadu godinama unazad u okviru manifestacije “Dani biblioteka i bibliotekara” organizuje konferencije sa aktuelnim temama. Prošlogodišnji skup čija je tema bila “Kulturni i nacionalni identitet” imao je za cilj da okupi pripadnike stručne i akademske javnosti-predstavnike brojnih biblioteka iz regiona, stručnjake iz nacionalnih  biblioteka i beogradskog i novosadskog univerziteta sa namerom da svojim izlaganjima  skrenu pažnju na činjenicu da očuvanje kulturnog nasleđa znači i očuvanje sopstvenog identiteta.

Nakon duge pauze izazvane pandemijom, početkom meseca aprila 2021. godine izašao je iz štampe Zbornik radova učesnika prošlogodišnje Konferencije pod nazivom “Kulturno stavaralaštvo i nacionalni identitet”.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

U Zborniku je štampano šesnaest radova koji su sa različitih aspekata obradili važna pitanja koja se tiču očuvanja, zaštite, prezentovanja i popularisanja kulturnog nasleđa, negovanja maternjeg jezika i pisma, afirmaciju zavičajnog stvaralaštva i istraživanje uticaja kulturnog identiteta na sve sfere društvenog života.

Svoje radove priložili su bibliotečki stručnjaci iz Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka, Biblioteke Matice srpske, Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva, Gradske biblioteke Novi Sad, Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” iz Kragujevca, Narodne biblioteke Užice, Gradske biblioteke Vršac, Narodne biblioteke “Radislav Nikčević” iz Jagodine, Filozofskog fakulteta iz Beograda, Javne biblioteke “Bora Stanković” iz Vranja.

Narodna biblioteka “Veljko Petrović” kao učesnik ovog značajnog skupa predstavila se radom koji su napisale i prezentovale bibliotekarke Dušanka Papić i Dragana Petrić, pod nazivom “Zavičajni fondovi kao čuvari kulturne baštine lokalne zajednice”.

U svom izlaganju na skupu u Novom Sadu bibliotekarke su ukazale da savremena biblioteka sa svojom zavičajnom građom nije više samo servis za iznajmljivanje knjiga, već postaje javni prostor građana, središte kulturnih i drugih aktivnosti pružajući korisnicima uvid u specifičnosti i kulturni razvoj lokalne zajednice kroz istoriju.

Na primerima dobre prakse iz Biblioteke „Veljko Petrović“ i njenih ogranaka obrađena je uloga zavičajnih fondova u širenju svesti o lokalnom poreklu i istoriji, kao i vrednostima multikulturalnog suživota koji u sadašnjem vremenu sve više dobija na značaju.

Učešće naših bibliotekara na ovakvim skupovima omogućava bolju saradnju sa drugim bibliotekama, institucijama i ustanovama kulture.

Razmena iskustava, stalna povezanost, komunikacija i prihvatanje inovacija na svim poljima rada i delovanja uslov su opstanka, autentičnosti i identiteta Biblioteke u lokalnoj i široj zajednici.

Zajednički cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta mora predstavljati trajan i neprekidan proces u radu ustanova kulture, ali i ključan zadatak definisan u Strategiji razvoja kulture u Republici Srbiji. Zbornik radova dobar je priručnik i riznica ideja za aktivnosti u budućem vremenu.


Pogledaj: Lazar Grbić iz Obrovca osvojio prvo mesto

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here