Предавање о три занимљиве приче из прошлости Бачке Паланке

У Музеју града

549
Фото: Музеји Србије

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града у четвртак (24.03.) у 18 часова биће одржано предавање „Од Гулага до Мустафе Голубића: знамените личности Бачке Паланке у радничком покрету“.


Ово предавање представиће паланачкој публици три занимљиве приче из прошлости града, које се тичу наших суграђанки и суграђана активних у радничком покрету у првој половини двадесетог века. То су Стефан Хеберлинг, Марија Шнееман и др Радивој Увалић.

Док су прво двоје релативно непознати, Увалић је у Паланци добро познат, мада је део његове биографије везан за Мустафу Голубића до сада остао прекривен велом тајне.

Стефан Хеберлинг био је паланачки комуниста који је као присталица Лава Троцког завршио у сибирском прогонству. Марија Шнееман пропутовала је пола Европе са својим супругом да би се домогла Шпаније и борила се на страни анархиста у грађанском рату.

Радивој Увалић је, током свог боравка у Паризу крајем тридесетих, због везе са Мустафом Голубићем дошао у сукоб са руководством Комунистичке партије Југославије и Јосипом Брозом Титом.

Стефан Гужвица је историчар комунистичког покрета родом из Бачке Паланке. Тренутно завршава докторске студије историје на Универзитету у Регензбургу у Немачкој, где ради на дисертацији под насловом „Срп без чекића: Револуција и нације на Балкану од 1900-их до 1930-их“. Аутор је књиге „Прије Тита: Фракције борбе у Комунистичкој партији Југославије 1936-1940“ (Загреб: Средња Еуропа, 2020). Објавио је више радова на тему локалне историје у трећем тому „Зборника радова о настанку, прошлости и историјском развоју града Бачке Паланке“ (ур. Владимир Баљ, Бачка Паланка, 2017.). Одржава Фејсбук страницу „Старе фотографије Бачке Паланке“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here