Припрема се природњачки кабинет у музеју

Културни центар Бачка Паланка

242
Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА – Како је протекао први месец 2022. године у Културном центру Бачка Паланка и шта нам следи у наступајућим данима, чули смо од директорке Оље Нађ.


– У установи Културни центар Бачка Паланка, у току је опремање природњачког кабинета у Музеју града, уз помоћ ученика ССШ „Др Радивој Увалић“. Наш природњачки кабинет ће садржати све оно што ће заинтересовати наше најмлађе суграђане од препарираних животиња, које се не могу баш често видети у природи, и до сада је изазивао велику пажњу. Ученици траже текстове о изложеним примерцима по књигама и по интернету и од велике су нам помоћи.

У наставку, директорка Нађ се осврнула на догађаје у јануару:

– У јануару је отворена изложба минијатура Драгана Миличића из Новог Сада, која је изазвала велику пажњу наших суграђана. Изложба је постављена да промовише и ауторе из других средина, а академски графичар Миличић је показао да је велики стручњак да изрази на једном малом простору нешто много ширег значаја. Први месец у години је обележила и сарадња са модном агенцијом „Силверфешн“ из Београда, која има хуманитарну конотацију. Модна ревија-аудиција за манекене и манекенке се обавила у две узрасне групе – деца од четири до дванаест година и група од 13 до 24 године.

– Сви они који су прошли аудицију, позвани су на обуку која ће трајати у следеће три суботе. Нас је подстакло да се укључимо у ову акцију то што ће „Силверфешн“ финансијски подржати лечење наше суграђанке, Ленке Жутковић.

– Такође, у јануару се наставила продајна изложба слика се колоније МЗ „Дунав“ исто тако за лечење мале Ленке. У јануару је завршена и процедура постављања спомен плоче истакнутом спортском раднику и професору некадашње основне школе „Клара Фејеш“ Властимиру Весковићу у фоајеу музеја, а иницијатор је био Ратко Ненадић у сарадњи са породицом Весковић. Ми смо спровели правну процедуру до краја, а много су нам помогли и стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

– Јануар је обележио и наш велики труд на аплицирање пројеката расписаних од стране Министарства културе, уз помоћ Музеја Војводине, али смо аплицирали и на међународне пројекте. Биоскопски репертоар је био на висини, имали смо велики број посетилаца, а прикључили смо се у све пројекте Филмског центра.

Даље, било је речи о догађајима који нас очекују у фебруару:

– Очекује нас промоција две књиге „Сач“ и „Аурозан“ у издању КЦ Бачка Паланка, у питању је ауторка Анђа Шушић. Кренуће и позоришна сезона, а о томе ћемо вас посебно обавестити, а свакако наставиће се сарадња са многим удружењима на пољу културе. У фебруару се наставља сарадња са модном агенцијом „Силвер фешн“, а организоваћемо и три семинара на тему „Култура ненасиља“, имаћемо еминентне предаваче, а све ће бити везану уз књигу Иве Колеге „Звер у нама“, која се бави на директан начин проблемом насиља над тинејџерима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here