Program obeležavanja Dečije nedelje u Kulturnom centru Bačka Palanka

Dečija nedelja traje od 4. do 10. oktobra

325
Foto: Canva

BAČKA PALANKA: Prva nedelja oktobra širom sveta obeležava se kao Dečija nedelja. Ove godine od 4. do 10. oktobra Kulturni centar Bačka Palanka pripremio je zanimljiv program za najmlađe. 


Olimpijada i kviz opšte informisanosti

U četvrtak 7. oktobra od 10.00 časova u Muzeju grada biće održana olimpijada i kviz iz opšte informisanosti za učenike srednjih škola.

Muzička radionica

U okviru Dečje nedelje, u četvrtak 7. oktobra u 13.00 časova, Kulturni centar će organizovati muzičku radionicu za predškolsku decu vrtića „Neven“ pod nazivom „Muzika je ukras sveta“. Radionica će se realizovati u saradnji sa Muzičkom školom „Stevan Hristić“. Uz učešće svojih đaka, nastavnici škole će predškolce upoznati sa različitim muzičkim instrumentima i njihovim mogućnostima.

Radionica „Kako nastaju pesme“

U petak 8. oktobra sa početkom u 9.30 časova u Muzeju grada biće održana radionica „Kako nastaju pesme“ za učenike osnovne škole. Radionicu će voditi Nenad Neša Živkov i Ljiljana Milošev.

Pozorišna predstava za decu

U okviru Dečje nedelje, u Gradskom bioskopu u subotu 9. oktobra u 17.00 časova biće odigrana pozorišna predstava za decu „Perica i Marica i opasna starica“.

Predstava je nastala po motivima priče „Ivica i Marica“ smeštena u kontekst aktuelnih zbivanja u svetu odrastanja današnje dece okružene sajber svetom kompjutera i mobilnih telefona.

Perica i Marica su brat i sestra prilično nestašnog karaktera. Njihov brižni otac, udovac, pokušava da utiče na njih da budu dobri, želeći da ih sačuva od različitih izazova današnjeg vremena, a znamo koliko je opasna dostupnost deci neprimernih sadržaja preko mobilnih mreža.

Otac, vrsni kuvar insistira na zdravom životu i pravilnoj ishrani zabranjujući deci slatkiše. Klinci naravno s zgražavanjem izbegavaju najzdravije voće i povrće. Oni ne slušaju savete oca, željni slatkiša krišom odlaze u šumu u potrazi za „finom gospođom“ koju su upoznali preko interneta, a koja im nudi lažna obećanja i kućicu punu čokolade i bombona. Međutim tamo će ih dočekati zla veštica i zarobiti. A rasplet naše priče ćete saznati kada pogledate predstavu.

Ova predstava je prvenstveno edukativna, ali i zabavna. Govori o tome kako treba verovati znanju i iskustvu svojih roditelja i svakako se čuvati svih opasnosti koje vrebaju decu i mlade. Da je ljubav i uzajamno poverenje u svakoj porodici tako važna i da zajednišvo sa svojim bližnjima pobeđuje sve.

Tekst: Marija Puškarov i Miloš Vidović
Zajednička režija: Marija Puškarov i Miloš Vidović
Izbor muzike: Milan Pajić
Scenografija i kostim: Marija Puškarov i Miloš Vidović
Igraju: Marija Puškarov / Jelena Velkovski (Marica)
Saša Đurašević (Perica)
Milan Pajić (tata, veštica)
Ulaz je slobodan!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here