Publikacija o eksponatima u Muzeju grada

162
Foto: T. Pačić, Dnevnik.rs

Kulturni centar Bačka Palanka pripremio je još jednu publikaciju koja će se promovisati čim epidemiološki uslovi to budu dozvoljavali, a u pitanju je brošura o eksponatima u Muzeju grada.


Prvi ozbiljniji sakupljački rad na teritoriji današnje opštine Bačka Palanka započet je osnivanjem amaterske sekcije Jugozapadne Bačke 1968. godine.

Odlukom Skupštine opštine Bačka Palanka formira se Muzej koji zvanično počinje sa radom 12.4.1983. godine. Bio je smešten u kući Bele Reselija, na adresi Žarka Zrenjanina 54.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Od 1992. godine Muzej je deo Ustanove za kulturu Hazar a deset godina kasnije izmešta se na sadašnju adresu: Trg bratstva i jedinstva 21. Ustanova Hazar menja svoj naziv u Kulturni centar 2006. godine.

Lokalna vlast i Kulturni centar, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja započinju sveobuhvatnu rekonstrukciju i sanaciju zgrade 2017. godine. Najveći deo radova završen je u junu 2020. godine kada je Muzej ponovo zvanično otvoren za javnost.

Muzejski fundus čini 8.000 predmeta pohranjenih u arheološkoj, paleontološkoj, numizmatičkoj, etnološkoj, istorijskoj i likovnoj zbirci. Pored toga, Muzej poseduje i biblioteku u kojoj je pohranjeno preko 2.000 različitih publikacija.


Pogledaj: Najava promocije dve knjige

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here