Rađa se muzej sa bogatom postavkom

Kulturni centar Bačka Palanka

1004

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture su došli u Bačku Palanku, u Muzej, gde su izvršili uvid u predmete kojima Muzej raspolaže i u prostor samog objekta.


Utvrdili su na licu mesta da sam objekat ima stopu kulturnog dobra te su ga evidentirali kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu Zakona o kulturnim dobrima.

Posetili smo muzej u rađanju i zatekli zaposlene u Kulturnom centru kako vredno rade na osposobljavanju muzeja.

Direktorka Kulturnog centra Bačka Palanka, Olja Nađ nas je upoznala sa radovima i postavkama:

– Uprkos pandemiji, a uz poštovanje mera vlade Srbije, ustanova Kulturni centar je neumorno radila, kako bi spremila postavke Muzeja, da sve bude onako kako smo zamislili, da bi prostor bio podoban za izlaganje. Moram da pohvalim zaposlene u KC, oni su dali nemerljiv doprinos da muzej izgleda kako treba da izgleda, svako od zaposlenih je imao svoje zaduženje. Prioritet nam je bio napraviti mnogo postavki, napraviti muzej atraktivnim i dostupnim kako domaćim poklonicima muzejske kulture, tako i stranim turistima.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

– Muzej se može pohvaliti izuzetnom postavkom: arheologija sa paleontologijom (zahvaljujem se Prirodno-matematičkom fakultetu iz Novog Sada na saradnji, kod dešifrovanja kostiju koje smo imali), a imamo mnogo predmeta iz praistorije, iz životinjskog sveta, kao iz prošlosti samog čoveka, kao što su praistorijske žitarice, kuće pa do oruđa. Imamo i mumije životinja i ljudi, koje su donacija i biće najmlađoj publici interesantne.

– Istorijska postavka nam kreće od I svetskog rata, preko II svetskog rata i svega onog što je obeležavalo borbu na našim prostorima, a tu su i eksponati iz prošlosti Bačke Palanke, kao što su istorija duvana i zanimljivi predmeti.

– Sledeća postavka je legat Željka Drljače i zahvaljujem se njegovoj porodici koja je nam dala mnogo ličnih predmeta našeg slikara i njegova vrhunska dela.

– Postavka etnologije je urađena u skladu strategije na opštinskom nivou od 2016. do 2020. godine i postavili smo etno kuću, pribavili predmete koji su obeležavali život ovog podneblja kao što su narodne nošnje, nakit, posuđe i možemo se pohvaliti da je sav nameštaj u etno kući naš ručni rad.

– Imamo i restauratorsku i konzervatorsku radionicu jer smo pronašli mnogo dela koja su zaslužila da budu osvežena i popravljena, počev od ikona iz 16. veka pa do likovnih dela vezanih za 1933. i 1934. godinu. Ponosni smo na našu impresivnu numizmatičku zbirku, kao i biblioteku starih knjiga iz 17., 18. i početka 19. veka.

– Upoznala sam vas ukratko o onome sa čime raspolažemo, a trenutno radimo na štampanju legendi na srpskom i engleskom jeziku.


Pogledaj: Šta će se interesantno moći videti u Muzeju u Bačkoj Palanci? (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here