Šta će se interesantno moći videti u Muzeju u Bačkoj Palanci? (VIDEO)

1580

BAČKA PALANKA: Dok se iza zatvorenih vrata Muzeja u Bačkoj Palanci vredno radi i prostorije se pripremaju za posetioce, mi smo proveravali zašto bi trebalo posetiti ovaj muzej i koje su to najzanimljivije postavke.


U ataru u okolinu opštine Bačka Palanka, stanovnici su, kopajući zemlju, pronašli kameno topovsko đule. Kada je početkom 19. veka artiljerija bila tek na začetku, vojske su imale topove koji su ispaljivali đule koje je najčešće bilo od kamena. Upravo takvo jedno đule se nalazi u bačkopalanačkom muzeju.

U blizini Bagremare na lokaciji “Nikolaševića njiva” pronađen je neolitski žrtvenik koji se koristio u verske svrhe i za obrede. Pored Bagremare, neolitski materijal susreće se i u okolini polojske i čibske šume.

Baroknu ikonu na kojoj su prikazani Bogorodica i Isus Hrist, Muzeju u Bačkoj Palanci poklonio je Lazar Pejak iz Silbaša. Zanimljivo je da je prvobitna ikona bila pravoslavna, da bi, u želji da je spasu od uništenja za vreme Marije Terezije, transformisali u katoličku ikonu. Do nedavno, bila je u veoma lošem stanju, a ovu ikonu restaurirao je Nebojša Anđelković, restaurator i galerista Kulturnog centra Bačka Palanka.

Deo zanimljive postavke je i novčić iz vremena Cara Trajana, poznatiji kao Trajanov “as” koji datira iz perioda od 98. do 117. godine nove ere. Trajanov novac u likovnom smislu je vrlo raznolik. Najčešće se na prednjoj strani nalazi njegov portret, a na poleđini su mnogobrojni i često veoma bogati figurativni prikazi, poput božanstava i alegorija.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

Iz rimskog perioda, tu je rimska fibula, koju su obični građani i rimski legionari upotrebljavali za zakopčavanje svoje odeće, fibule. Rimska fibula odgovara današnjoj zihernadli ili brošu.

U Gajdobri je pronađena Rimska boginja figurina. Ova veoma dobro očuvana skulptura predstavlja modu iz tog perioda, kako su se žene oblačile i izgledale u tom vremenu.

Vredan Germanski mač Gladius iz doba kasne antike pronađen je u Neštinu. Ovakav mač bio je popularan među Germanima, pa ga možemo nazivati i starijim tipom germanskog odnosno varvarskog mača, i kao takav poslužio je kao kasnija inspiracija za nastanak i razvoj drugih srednjovekovnih mačeva.

Prvi i jedini Nemac koji je dobio orden Svetog Save petog reda za prosvetu bio je Karlo Vortner koji je radio kao učitelj u Bačkoj Palanci. Kraljevski orden Svetog Save je bio državni orden u Kraljevini Srbiji (1883—1918) i Kraljevini Jugoslaviji (1918—1945), a danas ga dodeljuje starešina kraljevskog doma Karađorđevića. Ovaj vredan orden, takođe je deo bogate postavke bačkopalanačkog muzeja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here