U Bačkoj Palanci muzej i bez kustosa i bez kvake

2027
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Kada je prošle godine, pored ostalog, završena obnova lepe fasade zgrade Gradskog muzeja u Bačkoj Palanci ovdašnji ljudi pomislili su da će ubrzo blago iz svojih depoa posle mnogo godina izložiti za javnost u novoj postavci, piše „Dnevnik“.


Međutim, poslovi još nisu definitivno završeni mada se privode samom kraju.

Na zgradi se ne može videti tabla koja označava da je ovde Gradski muzej, a na velikoj kapiji koja je ranije služila kao ulaz nema ni kvake. Doduše, ulaz postoji sa čeone strane zgrade, ali su vrata manja i služe kao službeni ulaz, ali Palančani na njega nisu navikli.

[wonderplugin_slider id=183]

 

Ova zgrada je najstarija i najlepša u varoši, a završena je na samom početku 20. veka i prvobitno je bila prva Građanska škola u ovom delu Bačke. Kasnije u njoj je održavana nastava Ekonomske škole, pa i jedne osnovne škole, ali se u nju svojevremeno uselio i muzej. On i dalje postoji, odnosno postoji depo, ali od pre 4-5 godina nema više stručnog lica, odnosno kustosa, jer je prethodni kustos otišao u penziju, a drugi nije zaposlen. Upućeniji kažu da se u depou nalaze vredni arheološki, istorijski, etnološki eksponati.

Zgrada je u sastavu Kulturnog centra Bačka Palanka, a Marko Knežić, doskorašnji direktor, kaže da su prilikom svojevremenog apliciranja kod Ministarstva kulture, koje je uz lokalnu samoupravu finansiralo radove, predvideli da se na blizu 1.700 kvadratnih metara ovog prostora nalazi mnogo toga. Sprat bi pripao KC, a mesta bi bilo i za organizacije u udruženja iz oblasti kulture, ali i one kojima je bliska kultura. Ranije je ovde planiran prostor i za stalne izložbene postavke, ali i povremene izložbe, promocije i druge sadržaje koje organizuje i koje će organizovati KC.

Video- nadzor nad objektom je skoro zavšen, ostalo je da se završi manji deo građevinskih radova u unutrašnjosti, a raspisan je i tender za treću fazu obnove ovog zdanja. Predviđeno je parterno uređenje dvorišta, a „Dnevnik“ saznaje da je, pored ostalog, predviđena izgradnja dvorišne bine za održavanje prigodnih manifestacija.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here