Klavir – kralj instrumenata

ŠOMO „Stevan Hristić“

911
Foto: Nedeljne novine

BAČKA PALANKA: U muzičkoj školi “Stevan Hristić”, klavir se izučava još od 1954.godine. Osnovno školovanje na ovom instrumentu traje 6 godina, a sve češće deca počinju da sviraju na ovom instrumentu još u predškolskom uzrastu.


O klaviru, svoju reč dala je nastavnica Ivana Danilov, koja je bila đak ove škole, a već 18 godina je i redovan profesor u istoj:

– Moje pedagoško iskustvo počelo je 2003. godine kada sam se zaposlila u muzičkoj školi u kojoj sam pohađala 5 razreda niže muzičke škole. Nižu i srednju muzičku školu, kao i fakultet umetnosti, završila sam u Novom Sadu. Još u toku studija sam se zaposlila i na
moje veliko zadovoljstvo, mogla sam da stičem iskustvo, paralelno savetovajući se sa profesorima metodike i pedagogije, što mi je bilo veoma važno jer su, moja ljubav i interesovanje za pedagogiju, rasli sa mnom od detinjstva.

– Živim i radim u Bačkoj Palanci i moram da istaknem prednost toga što sam zaposlena upravo u muzičkoj školi “Stevan Hristić”, jer je to naš umetnički kutak u kom imamo topao ambijent i dovoljno vremena i prostora da sa đacima istražujemo svet umetnosti. U većim gradovima upravo to je luksuz.

  • Upoznajte nas sa istorijatom klavira.

– Klavir je nastao oko 1720. godine, preteča je instrumenata koji nisu imali razvijen dinamički dijapazon kao što su čembalo, klavikord i drugi instrumenti sa dirkama. Bartolomeo Kristofori je prvi put oko 1720. zamenio mehanizam gavranovih pera koja okidaju žicu, čekićima koji udaraju o žicu i tako postigao dinamiku u zavisnosti od jačine
udara,što je itekako bio veliki napredak. Prvi klaviri zvali su se piano e forte, proizvođeni su u Engleskoj i Beču. Otuda poznati engleski i bečki mehanizam. Bečki mehanizam je bio najpopularniji na prelazu iz 19.u 20. vek, ali je zamenjen i potpuno potisnut engleskom mehanikom koja se i danas koristi.

  • Kažu da je klavir „Kralj instrumenata“?

– Muzičari često klavir nazivaju Kraljem instrumenata zbog njegove izuzetne fleksibilnosti
i kompatibilnosti sa drugim instrumentima.

  • Koliko je teško naučiti sviranje na klaviru?

– Sviranje na klaviru je na početku učenja relativno jednostavno savladati, ali razvoj sviračke tehnike može ići u najsitnije detalje što donosi sve kompleksnija literatura kasnije, pa samim tim, klavir zahteva mnogo vremena provedenog u vežbanju. Takođe u obe ruke bi trebali razviti potpunu samostalnost i gotovo istu veštinu prilikom sviranja, što mladim pijanistima pomaže u razvijanju svih tipova inteligencije, a istovremeno i ume da
bude vrlo interesantno.

Ivana Danilov kao nastavnica klavira.

– Ja veoma uživam u radu sa decom, najveći izazov kada dobijem novog đaka mi je da sa njim uspostavim odnos pun razumevanja, slobode i međusobnog poštovanja zasnovanog na poverenju, jer bavljenje umetnošću i individualna nastava sama po sebi, dotiču najiskrenije emocije u svima nama i važno je imati vrlo zdrav i prijatan odnos. Prenošenje znanja je drugi izazov koji sam savladala još u prvim godinama rada, intenzivno tragajući za prečicama u pedagogiji.

  • Ima li klavirskih talenata u Bačkoj Palanci?

– Palanačka opština je puna nadarene dece, mogu slobodno da kažem da su kolege iz drugih gradova često iznenađene prirodnim talentima i brojem nadarene dece. Iz naše škole deca su, u srednje muzičke škole, dočekivana raširenih ruku. Neki od mojih đaka su uveliko moje kolege danas. U našoj školi danas predaju moji prvenci, Dragana Knežević i Smiljana Danilov, devojke koje su osvajale brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, koje i dalje usavršavaju svoje znanje i koje su naučile puno od mene i ja puno od njih. Zatim tu su Milica Ognjanović, Sara Važić,  Sara Knežević, Milica Vranješ, Aleksandar Gutić, koji trenutno pohađa studije dirigovanja, i mnoga talentovana deca koja svoj profesionalni put nisu usmerila ka muzici, ali svakako poseduju zavidno znanje iz oblasti muzike i pijanizma.

  • Vaše mišljenje o Festivalu klavira u našem
    gradu?

– Naša škola ima čast da svakog leta bude domaćin svetskom festivalu klavirista, čiji učesnici su uglavnom studenti domaći i strani, te za naš grad on ima veliki značaj, posebno što se mogu videti i čuti uvaženi svetski klavirski pedagozi i pijanisti, kao i mladi talentovani učesnici festivala.

Ena Jovanov koja je II razred klavira, rekla je koliko voli klavir:

– Idem u 3. razred osnovne škole. Volim da slušam kada neko svira klavir, mama i tata kažu da sam prvo propevala pa onda progovorila. Sviranjem klavira mogu da iskažem svoja osećanja. Nije mi teško da sviram klavir jer ja to volim i uživam u tome. Ako mi nekad bude teško, tu je moja nastavnica da mi pomogne, a ponekad i mama. Moja nastavnica je
super i volim je, jer se uvek smejemo i šalimo. Na svakom času naučim nešto novo, ali se uvek i zabavim. Na IV internacionalnom festivalu muzike „Primavera“, koji se održava u Bjeljini, 2019. osvojila sam I nagradu sa 97 bodova, kao i na 8. međunarodnom takmičenju “Fantast” u Bečeju.


Pročitaj: U OŠ „Žarko Zrenjanin“ obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here