ПДФ 2022: Бјесови, НПЗ, Санитариум и Осми дан 10. септембра у Бачкој Паланци

Субота, 10. септембар

586
Фото: Facebook/Palanački Dunav fest

Пети Паланачки Дунав фест (ПДФ) биће одржан 10. септембра у Бачкој Паланци у дворишту Музеја Града Бачка Паланка.


Ове године фестивал ће трајати само један дан и наступаће: Бјесови, Непријатељ прелази зеку, Санитариум и Осми дан.

Бјесови су рок група из Горњег Милановца. Основани су крајем осамдесетих под називом Бадер Мајнхоф да би због притиска тадашње градске власти променили име у Сент Гален, па Чајна Блу и коначно у Бјесови (према ијекавском преводу романа “Зли дуси”).

Група је од самог почетка привукла пажњу необичном поставом са два певача, брижљиво осмишљеним наступима, препознатљивим и личним текстовима, као и музичком подлогом у оквирима Грунге музичког рок правца чији су природни део, и генерацијски и идејно, тих раних деведесетих били и српски Бјесови. Постава се углавном мењала према потребама и замислима двојца који је групу и основао: Зорана Маринковића и Горана Марића. Тренутну поставу чине: Зоран Маринковић (вокал), Слободан Вуковић (гитара), Иван Ковачевић (гитара) Марко Марковић (бас), Мирослав Марјановић (бубњеви), Рамон Хамел (бубњеви).

Бјесови су до данас издали 6 албума, а највећи успех групе био је други по реду (безимени) албум. Ове године група обележава 25 година од тог издања.

Чињеница да Бјесови зраче не само у оквиру рокенрола него и на разне друге стране и то веома јако, је разлог да и дан данас имају бројну публику састављену од људи измедју себе врло различитих, али које повезује највеће питање које себи било ко од нас може поставити – питање сврхе човечијег постојања.

За издавачку кућу Метрополис 2019. године објавили и свој први винил “Све што видим и све што знам”, док је крајем 2021. за СКЦ Нови Сад изашло физичко издање албума “Светла, Светлости”.

Новосадски бенд Непријатељ прелази зеку ове године слави 10 година постојања, а недавно је објавио и четврти албум ”Крв, сузе, нојз”. Први званичан албум „Време је“ објавио 2015. године у дигиталном формату за Ноцтурне медиа, а којем је претходио ливе демо под називом „Боље недељом“, алудирајући на то да је бенд у почетку функционисао само недељом. Са првог издања издвојиле су се песме „Одлазим заувек“ и „Време је“, као и „Ја нисам болестан“ и „Не волим да не волим“ са својим хитичним рефренима и на тај начин најбоље приказали да се бенд не либи експериментисати излазећи из класичних пунк роцк оквира. Промотивном турнејом представили су се широј домаћој публици, углавном по севернијим градовима Србије, а гостовање бенду Гоблини у Београду и наступ са Партибрејкерсима на легендарној гитаријади у Раткову доноси бенду мало већи публицитет. Тек након објаве другог албума „С наше стране улице“ 2017. бенд се представља региону у Хрватској, Словенији и Босни и Херцеговини. Сингловима „Суд“, „Александар“ и „Овде рођени“ излазе на сам врх како званичних тако и незваничних топ листа, а ветар у ледја даје им први распродат концерт одржан у родном граду. Доказ да продуктивност у току промотивне турнеје Зекама не представља проблем је чињеница да су већ 2019. године снимили и објавили „Проблем је у људима“. Издање које се продукцијски разликовало од својих претходника добија одличне оцене рецензената регионалних портала и медија а носи и титулу албума године једног од уредника регионалног музичког портала Роцкомотива. Део турнеје којом су направили поприличну километражу наступајући од Црне Горе до Словеније нагло прекида пандемија која опет није зауставила Зеке и њихову креативност.

Деценију рада заокружују албумом „Крв, сузе и нојз“ који описује њихову суштину као бенда. Главни адут бенду јесу концерти а обзиром на енергичност коју исказују на њима, званичан ливе албум се наметнуо као логично решење. Чланови бенда су: Зоран Гагић (вокал), Оливер Поповски (гитара), Стефан Пајевић (гитара), Даворин Врховац (бас) и Мирослав Црвени (бубањ).

Санитариум је метал бенд из Београда основан 2016. године. Чланови бенда су: Жиле, Нарке, Паја, Вик, Пеца. Оно што описује Санитариум је ненормална количина енергије коју остављају на бини и контакт са публиком. На бину излазе костимирани, са својим алтер-его ликовима где свако има своју улогу.

Победници су многих фестивала од којих се издвајају: 6. Бунт Рок Фестивал, Зајечарска Гитаријада, Рокеријада, Басс Плаyер Фестивал, Мајска Гитаријада, Мобил Мусиц Фест…и још доста других.

Осми дан је цовер бенд из Новог Сада добро познат паланачкој публици. Бенд је препознатљив по извођењу микса песама које припадају тврђем звуку уз хитове осамдесетих, деведестих и двехиљадитих. Уједно наступају и као Тхе Продигy Трибуте банд те се на њиховој сетлисти налази и неколико песама овог бенда уз Раммстеин, Мусе, Ирон Маиден, РАТМ, Депецхе Моде и других. Оно што је карактеристично за њих је да је добар провод загарантован и да током њиховог наступа није могуће стајати мирно.

Више информација о цени улазница и продајним местима биће објављено наредних дана. Одржавање фестивала помогли су Општина Бачка Паланка и Културни центар Бачка Паланка, а организатор је Удружење Рок култура.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here