Zambija odaje počast Đorđu Balaševiću kao borcu protiv rasizma

Na pitanje "Misliš oni obojeni?" Balašević: je odgovorio "Ne, mislim oni ljudi"

329
Фото: Printscreen/BAP VESTI

Sin Đorđa Balaševića, Aleksa otputovao je u Lusaku, glavni grad Zambije, kako bi prisustvovao ceremoniji odavanja počasti svom ocu za borbu protiv rasizma.


Aleksa je na društvenim mrežama podelio video, naslovljen „Šta da pričam, ja danas ne znam nikog ko ti je sličan“, u kom objašnjava zašto Zambija odaje počast Panonskom mornaru.

– Zahvaljujući mom ocu, država Zambija me je pozvala da dođem i budem deo ceremonije vezane za njega – govori Aleksa, dok putuje avionom.

– Svima je nejasno zašto, iako znaju da je moj otac bio ambasador Ujedinjenih nacija. Za vreme aparthejda, osamdesetih godina, pozvan je ispred ambasade SFRJ na određenu ceremoniju u Južnoafričkoj Republici. Međutim, primetio je da se u pozivnici ponavljala reč „beli“, „beo“ i slično. Znao je o čemu se radi. Pitao je da li će na ceremoniji biti i onih drugih, a dobio je odgovor: „Misliš oni obojeni?“ Rekao je: „Ne, mislim oni ljudi“.

Odbio je, naravno, da ode. Isti ti ljudi danas mene čine ovako ponosnim, da odem pred njih i da budem pozvan na ovaj jedan zaista istorijski i prelep čin vezan za njega.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here