Narodna biblioteka „Veljko Petrović“: Digitalizacija kompletnog kulturnog nasleđa

Bibliotekari Narodne biblioteke “Veljko Petrović” prisustvovali vebinaru

303
Foto: NB "Veljko Petrović"

Biblioteka savremenog doba ima potrebu da se menja, kako bi odgovorila na sve izraženije i kompleksnije informaciono-komunikacione i naučno istraživačke potrebe svojih korisnika i tako se prilagodi tehnološkim i edukativnim zahtevima informacionog društva, koje je istovremeno i društvo učenja i društvo znanja.


Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ prateći savremena dešavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti, krenula je i sama sa digitalizacijom raznovrsne građe pohranjene u fonda Zavičajnog odeljenja.

Cilj je da se intenzivnim radom kroz proces digitalizacije kompletno kulturno nasleđe, pohranjeno u fondu ustanove, ali i u privatnim kolekcijama, kao i savremeno stvaralaštvo učini dostupnim svim korisnicima interneta kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Nove aktivnosti podrazumevaju kontakte sa Bibliotekarskim društvom Srbije i kontinuiranu edukaciju bibliotekara kroz praćenje seminara i učešće na radionicama.

Obrada skenirane građe u programu ScanTailor naziv je vebinara koji je u četvrtak, 25. marta, organizovala Sekcija za digitalnu transformaciju biblioteka Bibliotekarskog društva Srbije.

ScanTailor je poseban program, napravljen s ciljem da objedini funkcije koje su neophodne za pripremu skeniranog materijala za dalju obradu i objavu. Svi ovi procesi su automatizovani, ubrzavaju proces rada i eliminišu potrebu za korišćenjem više programa. Radno okruženje je intuitivno i prilagođeno korisniku.

Zbog epidemiološke situacije seminar je realizovan posredstvom zum aplikacije. Vebinar je vodio Milan Jovanović, bibliotekar Narodne biblioteke Pirot. Prisustvovalo je sedamdeset i sedam bibliotekara iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Biblioteku “Veljko Petrović” iz Bačke Palanke predstavljala je Dragana Petrić, viši diplomirani bibliotekar Zavičajnog odeljenja.


Pogledaj: Nova knjiga – „Pravoslavne pouke“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here