Očuvanje sećanja na imperiju Dunđerski kroz slikarstvo

1061

U ponedeljak, 16.10.2017, u Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka, otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Sećanje na imperiju Dunđerski“.


 

Dunđerski je pre 125 godina otvorio pivaru u Čelarevu i uvek je mislio ne samo na finansijsku dobit, već i na to na koji način može da poboljša život stanovništva i razvoj grada i sela u opštini u kojoj je otvorio pivaru. Karlsberg Srbija i Fondacija Dunđerski su u aprilu ove godine raspisali konkurs gde je, kao jedan od projetata, odobren projekat ULS „Petar Tomić“ – Sećanje na imperiju Dunđerski.

U periodu od 21. do 23. jula ove godine održana je likovna kolonija u okviru projekta „Sećanje na imperiju Dunđerski“. Ova kolonija ima za cilj da na svojstven, umetniči način utiče na očuvanje sećanja na ovu veliku porodicu koja je kroz istoriju svakako uticala i na razvoj naše opšine i unapređenje srpske kulturne baštine.

„Slike odišu visprenošću autora, a ruka i četkica su učinile savremenim trag ove porodice vizionara i dobrotvora. Trudili smo se da na svetlost dana iznesemo lirske zapise minulih vremena, da oživimo legende i instine Dunđerskih, da pokažemo viugave i tajne puteve naše prošlosti“, istakao je ovom prilikom Dragan Dimitrijević, predsednik ULS „Petar Tomić“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here