Otvoren filmski festival u Ravnom Selu

1081

Prvi festival debitantskog filma „Ravno Selo film fest“ počeo je sinoć i trajaće do ponedeljka.

Festival je osnovao glumac Lazar Ristovski, kako bi prvenstveno sa prijateljima obnovio izgoreli Dom kulture, ali i kako bi skrenuo pažnju na turističke potencijale ovog vojvođanskog mesta u blizini Vrbasa.

RAVNO SELO:  „Đelem, đelem, lungone dromeja, malađilem šukare Romeja… Aj Romale, aj čavale”… zapevala je sinoć Olivera Katarina u srcu Ravnog Sela, u bašti lane izgorelog Doma kuture, legendarnu romsku himnu iz „Skupljača perja“ Aleksandra Saše Petrovića, ukrasivši tako na najlepši mogući način uvodnu špicu prvog Ravno Selo Film Festivala.

lazar ristovski ravno selo
„Pred nama su dva velika zadatka. Prvi je da zajednički istrajemo da festival još dugo okuplja filmske stvaraoce. A drugi je da zajednički obnovimo Dom kulture. I ta naša zajednička misija ima važnu poruku – kultura ne pripada samo velikim centrima“, rekao je na otvaranju festivala presednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na oduševljenje više od hiljadu žitelja i njihovih gostiju, među kojima su bili i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zanednicama Miroslav Štatkić, glimci Bogdan Diklić i Nina Janković, reditelji Ines Tanović i Ivan Marinović, uz deronjske tamburaše i trubače Ekrema Mamutovića, nakon Olivere Katarine zaplesali su i Bane Krstić, Tanja Banjanin i Lazar Ristovski izodeći prepoznatljive teme iz filmova „Tango Argentino“ Gorana Paskaljevića, „Ciganska bajka“ Stoleta Popova i „Podzemlje“ Emira Kusturice, da bi na kraju svi zajedno otpevali „Pukni zoro” iz „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića.

„Naš dom kulture je izgoreo, ali se rodio ovaj festival. A festival će sada pomoći da se izgradi Dom. To su krugovi od kojih je sazdan život”, poručio je Lazar Ristovski, idejni tvorac  festivala koji je posvećen debitantskim ostvarenjima sedme umetnosti i mladim autorima, kao i svim potencijalnim studentima glume, režije i produkcije.

Jer, pod sloganom „Selom kruže filmske priče” Ravno Selo Film Festival u svom fokusu ima studentske radove ovdašnjih akademaca i njihovih kolega iz Zagreba, kao i reprezentativne igrane prvence autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Festivalski filmski program sinoć je počeo komedijom „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića, srpsko-crnogorskom koprodukcijom u kojoj glavne uloge tumače Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić i Ljubomir Bandović. U pretponoćnom terminu bila je prikazana sarajevska drama „Naša svakodnevna priča“  rediteljke Ines Tanović sa Uliksom Fehmiuom, Emirom Hadžihafizbegovićem, Ninom Violić i Goranom Bogdanom, nakon koje je usledila „žurka otvaranja”…

Sutrašnji program počinje u OŠ „Branko Radičević” studentskim filmovima i predavanjem o glumi Mirjane Karanović, čiji će rediteljski debi „Dobra žena” biti prikazan u prvom večernjem terminu, nakon kojeg je na programu hrvatski film „Trampolin” Katarine Zrinke Matijević. U završnici Ravno Selo Film Festivala, čiji je pokretač glumac Lazar Ristovski, publika će sutra videti „Oslobođenje Skoplja”, dramu Radeta i Danila Šerbedžije, koja je bila makedonski kandidat za nagradu Oskar.


Tokom tri dana manifestacije, prikazaće se ukupno 5 reprezentativnih debitanskih filmova:

  • Igla ispod praga, Crna Gora, režija Ivan Marinović (100’)
  • Naša svakodnevna priča, Bosna i Hercegovina, režija Ines Tanović (89’)
  • Dobra žena, Srbija, režija Mirjana Karanović (90’)
  • Trampbolin, Hrvatska, režija Zrinka Matijević (74’)
  • Oslobođenje Skoplja, Makedonija, režija Danilo i Rade Šerbedžija (110’)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here