Otvorena izložba crteža, slika i skulptura

1633

U Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka, u ponedeljak 15. maja, otvorena je izložba crteža, slika i skulptura Ljubisava Milutina Srdanovića iz Vrbasa.


Ljubisav je rođen 1942. godine u Donjoj Bukovici u Crnoj Gori, osnovnu školu završio u Bačkom Dobrom Polju, gimnaziju u Vrbasu, a Pravni fakultet u Beogradu.
Likovno obrazovanje sticao kod profesora Bele Pehan, akademskog slikara i samostalno. Nagrađivan prvim nagradama za vajarstvo 2011. –Jesenji salon i 2012. – Prolećni likovni salon. Kao amater, proglašen za najtrofejnijeg likovnog stvaraoca Vojvodine 2000–2010 godine.

Njegovi radovi, biste, postavljeni su u Beogradu u Ruskom domu „Kralj Aleksandar I“, u Novom Sadu – Sterijino pozorište, bista „Sterija“ u Vrbasu, Bačko Dobro Polje Osnovna škola „Vuk Karadžić“ – biste „Njegoš“ i „Vuk Karadžić“ i u Sivcu na centru bista „Njegoš“.

„Ovde mogu da se vide dve vrste izrade figura, jedan način izrade je sa kalupima, dok je drugi način direktno vajanje. Sklupture su rađene od siporeksa, a to je posebna tehnologija. Siporeks se obrađuje isto kao kamen, gde nakon oblikovanja forme, koristim lepak i uljane boje. To je tehnika izrade koju sam patentirao. Za jednu ovu sklupturu potrebno je minimum mesec dana za izradu“, kaže  Ljubisav. Dragan Dimitrijević„Umetnost je moja ljubav i strast. Upisao sam akademiju, ali nisam imao sredstava da nastavim školovanje, tako da sam se preorjentisao u pravnika. Ceo život slikam i vajam, a sad sam u penziji i maksimalno sam posvećen svojoj ljubavi. Prvi put izlažem u Bačkoj Palanci i drago mi je zbog toga, ovde su me doveli moji prijatelji slikari“, priča ovaj vajar i slikar.

Izložba će biti dostupna javnosti naredne dve nedelje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here