Otvorena izložba fotografija Petra Dešića

"Moja slovačka priča".

1168

NOVI SAD: U sredu 17.01.2018. godine u Klubu „Tribina Mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, uz prisustvo mnogobrojnih poštovalaca rada fotografa Petra Dešića, otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Moja slovačka priča“.


Ambasadorka Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova
Foto: Viera Činčurak Đorđević

Na početku ovog događaja dve slovačke narodne pesme izvela je Andrea Lačok iz Bačkog Petrovca, uz pratnju orkestra Slovačkog kulturno umetničkog društva Pavel Jozef Šafarik iz Novog Sada. Nakon toga prisutnima se obratila zamenica direktora Kulturnog centra, Sunčica Marković. Izložbu je zvanično otvorila njena ekselencija Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji. Između ostalog, rekla je da je za Petra Dešića čula dve nedelje nakon svog dolaska u Beograd na mesto ambasadora 2015. i od tada prati i podržava njegov rad.

Izložbu čine 34 fotografije nastale tokom četvorogodišnjeg rada širom Vojvodine. Na fotografijama su portreti dece, mladih i starijih ljudi, odnosi između mlađih i starijih. Na njima je prikazan način života ovog naroda, a naglasak je svakako na slovačkoj narodnoj nošnji.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Foto: Viera Činčurak Đorđević
Petar Dešić
Foto: Viera Činčurak Đorđević

Svoje utiske rekao nam je i sam autor, Petar Dešić:

„Jako sam zadovoljan što je otvaranje izložbe bilo dosta posećeno. Zahvalio bih se Kulturno umetničkom društvu P.J.Šafarik iz Novog Sada, gospodji Ani Čus, Andrei, Moniki i Iveti iz Bačkog Petrovca i svim Slovakinjama iz slovačkih sela koje su donele slovačka jela. Puna trpeza je simbolično bila njihova zahvalnost za našu saradnju. Hvala im od srca. Moja očekivanja što se tiče izložbe su ispunjena i veoma sam zadovoljan. Sada sam već mislima u Pančevu, razmišljam o toj narednoj izložbi na koju će doći Slovaci iz Banata. Drago mi je što su ove fotografije konačno ugledale svetlost dana i nadam se da će svaka naredna izložba biti još bolja.“

Pogledaj INTERVJU – Petar Dešić: Cilj mi je da predstavim ono što izumire

Zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog dana od 9 – 22h, do 31.januara u Kulturnom centru Novog Sada, Katolička porta 5, II SPRAT.

Foto: Viera Činčurak Đorđević

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here