Palanački slikari: Žarko Đukić (Pivnice)

5038

Žarko Đukić, slikar i ikonopisac, živi i stvara u Pivnicama. Slikarstvom se bavi već 22 godine. Posebno je posvećen slikanju ikona i, kako kažu, njegova dela ostavljaju bez daha.


Kako on kaže, prvenstveno je ikonopisac, pa tek onda slikar. Njegova profesija, od koje živi su slikanje i ikonopisanje. Do sada je uradio preko tri hiljade ikona za crkve i kućevne molitvene potrebe. Učesnik u preko sto pedest likovnih kolonija širom Srbije i van nje. Do sada je izlagao na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i imao je dve samostalne.

„Slikarstvo je postalo moj život, moj način izražavanja i smisao. Od rane mladosti sam pokazao sklonost ka slikanju, tada sam crtao stripove i eksperimentisao. Ali sam od svoje 26. godine počeo aktivno da slikam i to traje i danas“, ističe Žarko.

Osječko Poljska i Baranjska eparhija u Hrvatskog – Predstolna ikona Svetog Save

„Oslikao sam ikone, freske i ikonostas u četiri crkve: Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Koceljevi, Hram Svetog Sisoja u Donjoj Bukovici, crkva u Staparu – Valjevska eparhija posvećena Caru Lazaru i Sveti Georgije u Milicinci. Slikanje ikona, freski i ikonostasa sam izabrao zato što me posebno ispunjava da na neki način doprinosim očuvanju i negovanju pravoslavlja, a i samog zanata. To pozitivno utiče na moju duhovnost, smiruje me i srećan sam što imam taj dar i tu mogućnost“, navodi Žarko.

Žarko pored svoje ikone Svetog Simeona Mirotočivog na Belom dvoru

Na Belom dvoru na Dedinju 26. februara ove godine je obeležena slava Udruženja Kraljevine Srbije. Žarko je učestvovao u projektu „Očuvanje srpskog identiteta“ i tom prilikom je predstavio ikonu Svetog Simeona Mirotočivog. Slike koje se rade u okviru tog projekta će biti izložene radi prodaje, gde će jedan deo sredstava od prodaje biti usmeren porodici Karađorđević koja će ih upotrebiti u humanitarne svrhe.

Pogledajte Žarkov video:

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here