26. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade – Zajedno, na distanci!

368

BAČKA PALANKA: Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade po prvi put u svojoj istoriji menja termin održavanja i seli se u onlajn prostor.


Iako su 25 godina odolevali svim nedaćama i uvek pronalazili načine da kraj avgusta ulepšaju našim najdražim najmlađim Bačkopalančanima, aktuelna situacija u celom svetu postavila je pred organizatore novi izazov i, nažalost, odložila planirano 26. izdanje FEP-a.

Kako su četvrt veka uspevali da se izbore sa svim preprekama, to čine i ove godine. S obzirom da su ciljna grupa deca predškolskog i nižeg školskog uzrasta, rešili su da osmisle način na koji kultura neće biti sinonim za potencijalno ugrožavanje zdravlja publike.

Način na koji će se održati fizička, ali nikako i socijalna distanca.

Pod sloganom „Dragi budući ja“ 26. FEP biće održan 13. septembra na sajtu FEP-a i to sa programima na koje smo navikli – i radionice i predstave, ali ovaj put, u svačijem domu, na bilo kom računaru ili pametnom uređaju.

Na FEP-u ćete sav program gledati uživo, a mi ćemo se truditi da sve snimamo u što boljem kvalitetu služeći se jezikom televizije i filma. Dok traje predstava imaćete mogućnost da radite u pozorištu tj. svojoj kući ono što vam nikada do sada nismo dozvoljavali, a to je da komentarišete i delite svoje utiske o predstavama sa ostalim drugarima, a na kraju i da glasate za predstavu koja je prema vašem sudu najbolja. Na ovaj način zadržaćemo interakciju sa publikom, oživeti energiju trenutka, a ostati na distanci. Nemojte kasniti! Pratite satnicu i ne brinite, spremili smo skroman ali kvalitetan pozorišni program, radionice i još mnogo sadržaja. Ono čemu se konačno radujemo je da će za sve vas biti mesta, čak i ako se bude tražila karta više! Nijedan prostor više ne može da nam bude prepreka, prostor je iluzija, prostor je beskonačan! Ostanite kod kuće, jer tamo je FEP. Hajde da zajedno spasimo pozorište jer je ono prethodnih 25 godina spašavalo nas. Zajedno – na distanci!“, poručuje direktorka Festivala Sonja Petrović.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja FEP-a prikazaće se četiri predstave, koje će se strimovati onako kako do sada sigurno niste imali priliku da vidite predstave na internetu.

Da situacija u kojoj se nalazimo nije ovakva kakva jeste, odabrala bih čak 12 predstava u takmičarskoj selekciji, međutim, primorani smo da ovogodišnji festival i selekciju prilagodimo okolnostima, pa tako predlažem da se one predstave koje ne mogu da se izvedu ove godine takmiče na sledećem FEP-u, a da se na 26. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade nađu četiri predstave u takmičarskoj selekciji i jedna u revijalnom programu“, izjavila je selektorka, dramaturškinja Tijana Grumić.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Po njenom izboru, na 26. FEP-u biće odigrane predstave „Od tačke do beskraja“ Pozorišnog studija Nada, „LOL iz stripa“ Umetničkog udruženja ARTFRAKCIJA, „Drvce je drug“ Pozorištanca Ostrvo i „Žabac i stranac“ Seoskog kulturnog centra Markovac i Hop.La! Beograd. U revijalnom delu programa biće odigrana predstava „Cvrčak i mrav“ nastala u koprodukciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Gradskog pozorišta Bečej.

Odabrane predstave takmičiće se za nagradu „Dobro drvo“.

A dok čekate da FEP stigne u vaše domove, pozivamo vas da se priključite ekološko – humanitarnoj akciji „Sreća od smeća“, te da u narednim nedeljama prikupljate otpad i da ga sortirate za reciklažu.

Od 7. do 14. septembra u dvorištu Slovačkog doma u Bačkoj Palanci čekaće vas FEP-ovi volonteri, gde ćete moći da odložite vaše smeće i uz njihovu pomoć ih sortirate u adekvatne kontejnere. Sav otpad biće odnet na reciklažu, a zarađen novac od reciklaže biće preusmeren u humanitarne svrhe socijalno ugroženoj porodici iz Bačke Palanke.

Više o samoj akciji, kao i o programu 26. FEP-a možete saznati na sajtu FEP-a.

26. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i od Opštine Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here