FEP od 19. do 22. avgusta pod sloganom „Poglavlje 27“

U Bačkoj Palanci devet pozorišnih predstava u okviru FEP-a

466
Foto: FEP

BAČKA PALANKA: 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, pod sloganom „Poglavlje 27“ održaće se od 19. do 22. avgusta.


U takmičarskom programu biće odigrano sedam predstava iz iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, dok će u revijalnom programu biti odigrane dve predstave nastale u koprodukciji FEP-a.

Kako navodi u obrazloženju selektorka Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja, budući da neke od predstava koje je odabrala za prošlogodišnju selekciju iz objektivnih razloga nisu mogle da se u njoj ipak nađu, ove godine biće odigrane.

I pored tih predstava, ove godine stiglo je mnogo prijava za predstojeći festival. Nažalost, kapaciteti su ograničeni i među njima su izabrane tri nove predstave.

– Nakon prethodne godine koja je bila izazovna kako za sve nas pojedinačno, tako i za pozorište kao takvo, veliki je uspeh što je FEP uspeo da održi kontinuitet, a istovremeno bude primer toga kako se u doba pandemije na pre svega odgovoran, a zatim i kreativan način, organizuje jedan pozorišni festival – kaže selektorka Tijana Grumić.

U takmičarskoj selekciji 27. FEP-a biće odigrane predstave:

  • LAGARIJE – ČAS O SUROGATU – Dramski studio Prazan prostor i Kotorski festival pozorišta za djecu, Crna Gora
  • TU SAM ISPOD POLOVINE KAPI – Stanica Servis za savremeni ples, Beograd
  • LABORATORIJ ŽIVOTA – LOFT, Zagreb, Hrvatska
  • VUKA SE NE BOJIM JA – Kazališna družina Pinklec, Čakovec, Hrvatska
  • KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE – Gradsko kazalište „Zorin dom”, Karlovac, Hrvatska
  • LUDA ŠUMA – Kuskus institut, Ljubljana, Slovenija
  • SIRENINA DUŠA – Mime theatre MI Minor, Rusija

Selektovani za takmičarski program takmičiće se za nagradu DOBRO DRVO – za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija, za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija, za najbolju predstavu po glasovima publike, a biće dodeljene i pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija.

Uz takmičarski program, na 27. FEP-u posetioci će imati priliku da pogledaju i dve predstave u revijalnom delu programa, nastale u FEP-ovoj koprodukciji.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

– Ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da smo uspeli da realizujemo čak dve predstave u koprodukciji kako sa institucijama tako i sa organizacijama civilnog društva još jednom dokazavši da saradnjom između institucionalnog i nezavisnog sektora nastaju hrabrije i aktuelnije predstave za decu koje ispituju ne samo nove forme nego i tabu teme kada je upitanju rad sa decom i za decu. Ovim značajnim korakom u domenu pozorišne produkcije Festival ekološkog pozorišta se približava ideji da stvara pozorište tokom cele godine i aktivnije bude uključen u nove metode praćenja i razvoja dece i mladih putem umetnosti. Obe predstave mogu se svrstati u ekološki teatar jer se bave ekologijom duha što je preduslov za zdravu životnu sredinu u svakom smislu – kaže direktorka Festivala Sonja Petrović.

U čast nagrađenih biće odigrana predstava JA SAM AKIKO – FEP, Bačka Palanka i Kulturni centar Pančevo, dok će Festival otvoriti predstava DEVOJČICA SA ŠIBICAMA – FEP, Bačka Palanka, Udruženje Sloboda nema cenu, Novi Sad i Pozorište mladih, Novi Sad.

Više informacija o Festivalu možete pronaći na sajtu  www.fep.org.rs ,kao i na fejsbuk stranici i instagram profilu Festivala.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here