Јавни позив за пријаву текстова намењених дечијим позориштима

На позив се могу јавити ауторке и аутори који пишу на следећим језицима: босански, црногорски, хрватски, словенски (словеначки) и српски.

131
Извор: ФЕП

Регионална платформа „Од малих ногу“ и Градско позориште „Жар птица“ из Загреба расписују Јавни позив за пријаву нових текстова ауторки и аутора из региона намењених извођењу у позоришту за децу и младе.


Овим Позивом платформа Од малих ногу и ГК Жар птица подстичу ауторско драмско писмо за децу и младе и тако настављају мисију промовисања и афирмације савременог позоришта за децу и младе у региону. Такође, један од циљева овог Позива је и повећање регионалне видљивости ауторки и аутора, као и отварање могућност за њихово умрежавање.

На позив се могу јавити ауторке и аутори који пишу на следећим језицима: босански, црногорски, хрватски, словенски (словеначки) и српски. Предност ће имати они текстови који кореспондирају са садашњим друштвеним тренутком, и темама отуђења, самоће, менталног здравља, очувања животне средине и екологије духа.

О победничким текстовима одлучиваће струц̌ни жири, а критеријуми за одабир текстова су њихов квалитет, драматуршка уједначеност као и оригиналност у идеји и приступу.

Првонаграђени текст ће бити изведен у продукцији ГК Жар птица у 2023. години уз откуп ауторских права у износу од 1500 еура.

Јавно читање текстова бит ће одржано на Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци 2023., док ће се они додатно промовисати на другим регионалним фестивалима (Национални фестивал професионалних казалишта за дјецу и младе ХЦ Асситеј, Которски фестивал позоришта за дјецу, Фестивал Асситеј-а Србије ФАС и други) као и дигиталним каналима платформе Од малих ногу (odmalihnogu.org)

Јавни позив отворен је до 30.09. Резултати позива биће објављени у децембру 2022. године. Детаље јавног позива можете пронаћи на www.fep.org.rs

ОД МАЛИХ НОГ(У) је регионална платформа чија је идеја да дугорочно ради на јачању регионалне сарадње у подручју позоришта за децу и младе, како би на том путу афирмисала позориште за децу и младе, развила нове моделе неформалног образовања (развој публике и образовање уметника и професионалаца који раде у овом сектору); унапредила садржаје у оне који иду у корак са савременим трендовима у еуропском позоришту, односно побољшала квалитет позоришних представа за децу и младе које су прецизно и с више пажње прилагођене својим циљним групама.
У свом трогодишњем раду ова платформа успешно је реализовала на десетине едукативних, истраживачких и уметничких активности. Оснивачи регионалне платформе за развој и афирмацију позоришта за децу и младе су:

  • Фестивал еколошког позоришта за децу и младе, Бачка Паланка/Србија
  • ЛОФТ, Загреб/Хрватска
  • Празан Простор, Подгорица/Црна Гора
  • Одпрти Предали, Крањ/Словенија

Више о позоришту за децу и младе за које се залажемо у МАНИФЕСТУ и на сајту odmalihnogu.org

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here