Kultura je previše trpela – uskoro počinju sa radom pozorišta i bioskopi

212
Фото: Vax photography

Vlada Srbije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i predstavnicima kulturnih radnika i institucija, predložila je mere zdravstvene zaštite i preporuke za organizovanje rada ustanova kulture koje će izneti Republičkom kriznom štabu za suzbijanje korona virusa na razmatranje, kako bi se u što kraćem periodu donela najbolja i najodgovornija odluka o načinima rada tih ustanova.

To je izjavila juče premijerka Ana Brnabić na sastanku sa predstavnicima pozorišta, bioskopa i manifestacija, na kojem su razmotrene predložene mere zdravstvene zaštite i preporuke za bezbedno organizovanje rada institucija koje se bave kulturnom delatnošću.

Brnabić je istakla da institucije kulture i kulturni poslenici trpe ozbiljne posledice tokom epidemije i da je od velike važnosti da one počnu sa radom, uz redovno i pažljivo pošovanje mera bezbednosti i praćenje epidemiološke situacije, navodi se u saopštenju.

 

Dodala je da su učinjeni veliki napori kako se ne bi ugrozio status zaposlenih u ustanovama kulture i honorarno angažovanih umetnika i saradnika tokom epidemije.

Vlada Srbije omogućila je, kako je navela, realizaciju konkursa za finansijsku podršku projektima u oblasti kulture i kreativnog stvaralaštva, kao i finansijske mere za dodatnu podršku samostalnim umetnicima, kao najugroženijoj kategoriji.

Na sastanku je razgovarano i o daljoj finansijskoj i drugoj podršci ovog sektora u skladu sa potrebama i mogućnostima.

Ističući da je kultura važan segment našeg društva, Brnabić je naglasila da je neophodno učiniti dodatne napore kako njen opstanak ne bi bio dodatno ugrožen.

Ona je apelovala na odgovornost svih predstavnika kulture i kulturnih radnika u ovoj situaciji, ističući da će Vlada Srbije i Republički krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i dalje sa pažnjom pratiti i donositi mere i odluke u skladu sa eventualnim promenama epidemiološke situacije u našoj zemlji.

Sastanaku su, dodaje se u saopštenju, prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, predsednici grupa bioskopa i filmskih distributera u Privrednoj komori Srbije, predstavnici udruženja organizatora manifestacija i direktor Filmskog centra Srbije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here