Одабране радионице за ФЕП

178
Фото: ФЕП

БАЧКА ПАЛАНКА: 28. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци, под слоганом „Кретање“ одржаће се од 18. до 21. августа. Одабране су радионице које ће ове године бити организоване у оквиру фестивала.


  • 1. CONTAKIDS

   На овој радионици дете и родитељ, или друга особа блиска детету, уче метод кретања који се темељи на идеји активног и свесног коришћења блиског физичког контакта, захваљујући чему развијају дубоку невербалну комуникацију. Плешу, играју се и забављају, на тај начин јачајући моторичке способности и самопоуздање код деце (али и одраслих).

   Водитељ радионице, Till Frühwald завршио је студије глуме, члан је уметничке организације ВРУМ и лиценцирани ContaKids учитељ. Тил је 2010. године проглашен најбољим младим глумцем у NRW Critics’ Survey те је примио награду Ensemble Actor Award за продукцију „Demian – History of a Youth“, за улогу Демиана. Један је од оснивача VRUM Performing Arts Collective-а у Аустрији, са седиштем у Бечу.

   Једнодневна радионица (субота 17h)
   Узраст: За децу од 2 до 6 година и родитеља/старатеља

 • 2. МУРАЛ ОД ЗЕМЉЕ

  Током четири дана Фестивала на овој радионици правиће се мурал пужа – маскоте овогодишњег фестивала. Мурал ће настати од блатних малтера на једном великом зиду.

  Радионицу води Драгана Kојичић самостална архитекткиња са специјализацијом за земљану архитектуру и докторанд на Сценском дизајну у Новом Саду. Од 2010, организује бројне теоријске обуке и практичне радионице за градњу земљом. Води KФЗ / Центар за земљану архитектуру у Мошорину, а идејни је творац прве Балкан Earth конференције и ЛАЛА Earthland фестивала.

  Велики мурал (четвртак, петак, субота)
  Узраст: 12+

  Мини мурали (субота)
  Узраст: Од 3 до 12 година

 • 3. ЧАРОБНИ ПАСУЉ

  Радионица се бави анализом истоимене бајке, али и укључивањем бајке у урбану башту. Испитиваће се са једне стране структура бајке, драматуршка и ликовна, начин на који она третира биљке, а са друге стране учесници ће имати обавезу да неколико дана пре доласка на радионицу потопе пасуљ и посматрају и описују клијање. Спајањем ове две дисциплине учеснице и учесници умрежавају знања и на креативан начин третирају са једне стране прављење мале урбане баште а са друге стране бајке.

  Радионицу воде Јелена Палигорић и Ирина Сомборац. Јелена је драматуршкиња и драмска списатељица. Добитница је Змајеве награде, награде Еуродрам, издавачке куће Норулес. Текстови су јој постављани широм земље и превођени на енглески језик. Ирина се бави дизајном лутака и тотал дизајном за позориште за децу, ради у читавом региону.

  Тродневна радионица (петак, субота, недеља)
  Узраст: од 6 до 13 године

 • 4. 3000 ГОДИНА НА ЗЕМЉИ

  На овој радионици ћемо од планете Земље правити позоришну сцену. Прво ћемо се заједно упознати са животом на Земљи и начином на који су животиње живеле и живе у заједницама и својим природним стаништима. Затим путујемо 978 година у будућност и замишљамо нова бића која живе у овом времену! Kроз колаж и цртање правимо њихове покретне лутке од папира, оживљавамо их смишљајући како се зову, шта једу, како живе и шта им је најважније и смештамо их на позорницу мале Земље.

  Радионицу воде Асја Kомадина и Kонсантинос Петровић. Асја је дипломирана примењена уметница, са дугогодишњим искуством рада у колаж техници и љубављу према учењу и подучавању кроз игру. Kонстантинос је, такође, дипломирани примењени уметник. Реализовао је креативне радионице и осликавање мурала са децом при Удружењу за особе ометене у развоју “Живимо заједно”. Тренутно ради као наставник ликовне културе у Основној школи “Петефи Шандор”.

  Четвородневна радионица (четвртак, петак, субота, недеља)
  Узраст: 8+

 • 5. ЧАРАПА ТЕАТАР

  Ово је радионица на којој ћемо претварати старе чарапе у драмске ликове! Заједно ћемо направити животиње и користићемо их као лутке које ће нам помоћи да оживимо једну басну. Причаћемо о томе како се бира драмски текст, шта је то реквизита, и како да на креативан начин искористимо нешто што бисмо иначе бацили.

  Радионицу воде Ирена Антин,студенткиња режије, и Владимир Бељић, студент глуме.

  Четвородневна радионица (четвртак, петак, субота, недеља)
  Узраст: Од 7 до 10 година

 • 6. (ПО)КРЕТАЊА

  Драмска радионица у којој ће деца, кроз игру и импровизацију, познатим бајкама и причама давати другачији смисао или их испричати из перспективе лика који у првој верзији према њиховом мишљењу није добио прилику да исприча своју страну приче.

  Радионицу воде глумци Смиљана Маринковић и Никола Милаковић. Смиљана је Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци завршила 2014. године. Од 2015. до 2018. године на истом факултету радила је као асистент на предмету глума. Од 2018. године члан је глумачког ансамбла Народног позоришта Републике Српске. Kроз различите функције, уз ФЕП је од његовог самог оснивања. Никола је апсолвент глуме на Академији умјетности у Бањој Луци и активно се бави битбоксом.

  Четвородневна радионица (четвртак, петак, субота, недеља)
  Узраст: Од 9 до 11 година

 • 7. ЗЕЛЕНА ТРАНСФОРМАЦИЈА У КУЛТУРИ- ЗАШТО НАМ ЈЕ ТО ПОТРЕБНО?

  Ова радионица конципирана према актуелном ставу глобалне културне заједнице да уметност, данас, остварује улогу друштвеног агента – не само указивањем на одређене политичке и друштвене проблеме на нивоу наратива, већ и кроз своје укупне пословне стратегије и организациону културу коју негује. Kроз различите сегменте учесници радионице биће упознати са основним карактеристикама климатске кризе и могућностима ре-дизајна продукционих приступа и начина пословања, као елемената и чиниоца зелене политичности установа културе. Радионица ће обухватити и представљање јединствених зелених е-приручника за области позоришта, филма и визуелних уметности које је реализовала инцијатива Green Art Incubator, са циљем доприноса разумевању неопходности и сазнавању реалних могућности зелене трансформације у процедурама рада, наслањајући се на актуелне политике, као и искуства досадашњих успешних европских и ваневропских пракси.

  Радионицу воде др Јована Kараулић, запослена на Факултету драмских уметности, Kатедри за менаџмент и продукцију, и др Владимир Ђурђевић, ванредни професор на групи за метеорологију Физичког факултета у Београду.

  Једнодневна радионица (петак)
  Намењена је професионалцима у култури – менаџерима, продуцентима као и представницима уметничких организација и институција.

 • 8. АСТРО БАЧКА!

  Да ли сте знали да људи у највећим градовима могу да виде само десетак звезда на небу, док људи на селима или дубоко у шумама могу да виде и неколико хиљада? На овој радионици причаћемо о томе шта је светлосно загађење и зашто нас спречава да видимо Млечни пут са наше терасе, а такође и зашто је оно штетно по наше здравље. Научићемо вас да измерите „квалитет ноћног неба“ из вашег дворишта и како да се помоћу телефона навигирате и пронађете планете и звезде које вас интересују. За крај, погледаћете нашу најближу звезду и то помоћу телескопа! Да, веровали или не, Сунце можемо да посматрамо помоћу телескопа, али само уз помоћ искусних астронома. Радионица се организује у склопу Interreg- IPA „Electra“ пројекта са Природно-математичког факултета.

  Радионицу води др Дајана Бјелајац, асистент на Природно-математичком факултету и оснивач организације Carpe Noctem“ која се се бави темама светлосног загађења.

  Тродневна радионица (петак,субота и недеља)
  Узраст: Од 7 до 77 година

 • 9. ПСИХОЛОШКА ОТПОРНОСТ

  Савремени свакодневни живот носи са собом много стресних тренутака. Ипак, када сте у покрету, напуштате свој дом у потрази за бољом будућношћу сви стресни тренуци добијају нову, комлекснију и снажнију димензију. На радионици ћемо говорити о томе шта све утиче на ниво стреса, како код себе препознати траумтаско искуство и реакције на исто. Такође, разговараћемо о томе који су заштитни фактори, шта можемо да учинимо за себе, како и где да потражимо помоћ.

  Радионицу води Славица Ранисављев Ковачев, мастер психологије, са искуством у радионичарском раду, пружању психолошке подршке особама које долазе из осетљивих група и промоцији менталног здравља.

  Дводневна радионица (четвртак и петак)
  Узраст: 16+ година, радионица је намењена женама и младим избеглицама

 • 10. САМООДБРАНА

  „Само буди безбедна!” – много је пута изговорено, а и даље је један од најчешћих изазова са којим се суочавају девојке и жене, посебно из осетљивих група. Свако има право да се осећа сигурно и заштићено, а на овој радионици ћеш научити како да се одбраниш у било којој ситуацији и повећаш своје самопоуздање.

  Радионицу воде Милан Трнинић, инструктор крав маге, оснивач и директор удружења Центар за цивилну безбедност „Street contact“, и Бојан Секулић, асистент инструктора.

  Једнодневна радионица (субота)
  Узраст: 16+ година, радионица је намењена женама и младим избеглицама

Пријавите се за радионице

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here