Почетак овогодишње позоришне сезоне

Бачка Паланка је стекла сталну позоришну публику, али још увек се чека зграда позоришта

319

БАЧКА ПАЛАНКА – О почетку позоришне сезоне у овој години, за недељне новине говорио је Ненад Еречковић, уредник драмског програма у Културном центру Бачка Паланка.


– За Дан љубави, 14. фебруара, Културни центар је имао једну занимљиву представу Душанке Глид Стојановић, познату по улогама у Народном позоришту из Београда, као и Друзиле у „Црној гуји“. Занимљива прича по тексту За Зе Габор о односу жене и мушкарца, а уприличила је Неда Гојковић под називом „Како задржати мушкарца“. Душанку Глид Стојановић пратио је један саксафониста и заједно су чинили један занимљив склад – наводи Еречковић и додаје:

– После смо, 25. фебруара, имали премијерно извођење представе „Воз“ коју је написала Оља Нађ, а режирао сам је ја. Глумци Омладинске сцене Културног центра: Емилија Ћировић, Милован Велемир, Ленка Јовићевић, Немања Радованов, Кристина Кнежевић и Урош Милорадов латили су се једног тешког задатка, наиме глумци који су до сада радили обично представе за децу, сад су по први пут имали један озбиљан драмски текст. Ради се о проблему зависности, наркоманије а текст је јако добро упакован у причу једног путовања. Пробе су биле дуже и до два-три сата, и била им је до сада најзахтевнија позоришна представа. Представа је рађена у сарадњи са
општинским тимом за борбу против зависности, Удружењем за борбу против наркоманије „Нада“, као и са сличном организацијом из Новог Сада. Прича је мултимедијална, тако да су емитовани видео снимци излечених зависника, који су пристали да се јавно обрате без замагљивања њихових лица. Представа је приказала да око нас има наркомана, који су наизглед нормални, а у ствари пролазе кроз пакао – истиче уредник драмског програма.

У наставку разговора наводи да су 5. марта имали по осми пут представу у продукцији КЦ „Мала љубавна бајка“ за децу по тексту Милоша Милошевића Шике, а уз Ненада Еречковића су глумила још два глумца, Немања и Емилија, док је Еречковић режирао. Музику за представу потписује Шикин син Стеван, тако да је ово један диван пример сарадње унутар породице. Посебна драж ове представе је и комуникација са публиком, како за време, тако и после представе. У уторак, 8. марта је одиграна представа „Туђе слађе“ у режији Јанка Цекића, а играли су изванредна Соња Кнежевић, те Владимир Тешовић и Зоран Ћосић. Комедија је у питању и увек су ти мушко-женски односи најинтересантнији. Публика је била задовољна, представа је била поклон граду пошто је улаз био слободан.

– Март ћемо завршити 18. дана са једном позоришном представом за децу, долазе нам Београђани, театар „Талија“ са делом „Мачке из високог друштва“. Биће то комедија ситуације, имаће прилике наши најмлађи да уживају. Наш град је одабран да буде домаћин аматерских представа Војводине од 8-14. априла, а угостићемо позоришта из покрајине и публика ће имати прилику да видишта се дешава у осталим градовима што се тиће позоришног аматеризма. Ми ћемо се у омладинској конкуренцији такмичити са представом „Воз“. Пред нама је и 16. Фестивал дечјег драмског стваралштва „Отворена сцена“ у организацији Драмског студија и уз подршку Културног центра и локалне самоуправе. До краја пролећне сезоне угостићемо још једну позоришну представу, па наступа летња пауза – наглашава Ненад Еречковић.

На крају, уредник драмског програма у Културном центру Бачка Паланка је са задовољством констатовао, да је Бачка Паланка стекла сталну позоришну публику. Чека се још увек зграда позоришта.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here