Pozorišna predstava „Sama je tražila“ u bačkopalanačkom bioskopu

Govori o nasilju nad ženama, a biće odigrana povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

312

BAČKA PALANKA: Opština Bačka Palanka se i ove godine priključila globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.


U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Bačka Palanka u Gradskom bioskopu, u utorak (30.11.) u 18 časova, biće odigrana pozorišna predstava „Pan Teatra“ iz Beograda, pod nazivom „Sama je tražila“, koja govori o nasilju nad ženama.

Predstava je omnibus sastavljen od priča/monologa/ispovesti/poema onih koji su umrli. Autori priča u omnibusu „Sama je tražila“ su dramski pisci iz Srbije, Hrvatske, Irske i Švedske, većina višestruko nagrađivana za dramsko pisanje, a pored ličnih iskustava, materijal korišćen za inspiraciju su i policijski izveštaji.

Ulaz na ovu predstavu je besplatan.

U foajeu Gradskog bioskopa od četvrtka (25.11.), kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pa do petka (10.12.), kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, biće postavljena izložba fotografija koja govori o nasilju nad ženama.

Cilj kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima i opštinama su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje.

Zgrada Muzeja grada Bačka Palanka, kao prepoznatljiv simbol naše opštine, biće osvetljen je u narandžasto, što je simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama, kao zvaničnu boju kampanje. Nasilje nad ženama i devojčicama je ogroman društveni problem i samo zajedničkim delovanjem možemo stati na put ovoj pošasti.

Prema izveštaju CSR opštine Bačka Palanka za 2020. godinu broj evidentiranih obraćanja zbog nasilja u porodici iznosi 207 a žrtve nasilja u najvećem broju su žene 158.

Prema izveštaju CSR opštine Bačka Palanka za 2021. (do 1. septembra) broj evidentiranih obraćanja zbog nasilja u porodici iznosi 71 od čega su žrtve nasilja u najvećem broju žene 62.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here