Učestvuj u radionicama 27. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade

Počele su prijave za radionice, broj mesta ograničen

282
Izvor: FEP

Na 27. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, koji će pod sloganom „Poglavlje 27“ biti održan od 19. do 22. avgusta, osim u predstavama, sugrađani i sugrađanke moći će da učestvuju u kreativnim i edukativnim radionicama.


Festivalske dane upotpuniće 11 radionica namenjenih kako najmlađim, tako i najstarijim Bačkopalančanima. Učešće na radionicama je besplatno, ali je broj mesta organičen. Odaberete radionicu po svojoj meri i da prijavite se, jer su prijave otvorene dok se kapaciteti ne popune.

  • ORKESTAR IZVORNIH INSTRUMENATA – muzičko-ekološka radionica

Na radionici će deca graditi sopstvene jednostavne muzičke instrumente od recikliranih materijala (plastike, drveta, papira i metala). Nakon što ih naprave, deca će ih svirati i tragati za različitim zvukovima koje proizvode, a na kraju i oslikavati i ukrašavati.

  • ZEMLJANE IGRE 1 i 2 – ekološko-edukativna radionica

Šta sve može da se napravi od zemlje? Zemljane kuglice, sličice i maske? Saznaćete na ovoj radionici, a sve što se napravi, nosi se kući sa sobom kao suvenir.

  • POBUNA PREDMETA – edukativna lutkarska radionica

Kroz različite igre i uz pomoć mnogo mašte napraviće se naše malo pozorište objekata. To je veoma zanimljiva vrsta lutkarskog pozorišta u kojoj se umesto lutaka koriste razne obične i neobične stvarčice, predmeti i materijali. Igrajući se sa njima, stvaraće predstavu u kojoj će deca uživeti, prolaziti kroz lude avanture ili pričati, na primer, o tome šta im se sve interesantno događalo ili o čemu oni sanjaju. Naučiće predmete kako uz njihovu pomoć mogu da se kreću, pričaju ili osećaju kao oni, a oni će zauzvrat pokazati koje to stvarčice, kako i zašto treba čuvati. Svi zajedno će otkriti i to da je pozorište u stvari svuda oko nas i da je potrebno samo malo mašte i igre da bi stvorili u svom domu, učionici, parku… Bilo gde i bilo kada.

  • U KONTAKTU U POKRETU – plesna radionica

Radionica se zasniva na idejama savremenog plesa i kontakt improvizacije i fokusira se na odnos roditelj-dete. Zajedničkim kretanjem i predlaganjem igara u kojima se kreću, prateći jedni druge ili oslanjajući se jedni na druge, roditelji i deca doživljavaju bliskost i razvijaju kreativnost u pokretu. Učesnici bi trebalo da na sebi imaju udobnu odeću koja ne sputava njihovo kretanje i da budu bosi.

  • „KOMEDIA DEL ARTE ATTORE“ dramska radionica

Glumačka radionica koja se bavi jednom od najstarijih formi glumačke igre, nastale u 16. veku, u Evropi, takozvanom Komedijom del arte. Ta forma zasniva se pretežno na improvizaciji kroz već relativno uobličene likove i situacije. Ti okviri daju glumcu divan prostor za razmaštavanje i igru!

  • DEKUPAŽIVLJENJE – kreativno-edukativna radionica

Na radionicama dekupaža (tehnikom ukrašavanja pomoću salveta),radiće se povezivanje  sa onim što jeste ili što bi trebalo da nam bude svakodnevnica. Ukrasiće staklenu flašicu – vodu pijemo svaki dan, a staklena je svakako bolja za našu okolinu od plastične. Zatim će ukrasiti i notes – svaki dan idemo u školu, a ovo je prilika da dosadnim notesima i sveskama unesemo nove boje, dezene i oblike. I na kraju ukrasiće i obeleživače za knjige – uvek imamo da čitamo lektire, a pored toga ćemo porazgovarati o trenutnim ili potencijalnim omiljenim knjigama ili stripovima. Pozvani su svi učesnici da slobodno ponesu svoje omiljene knjige ili stripove!

  • HEKLANIJA – ekološko-kreativna radionica za decu i bake i deke

Heklanje malih proizvoda (privezaka, narukvica) od plastičnih kesa. Učesnici ponesu svoje stare plastične kese od kuće, zatim se obezbede makaze i heklice i uz pomoć iskusnih heklačica se stvara umetnički rad. Potrebno je strpljenje i ljubav.

  • UVOD U GEJMING INDUSTRIJU – edukativna kreativno-ekološka radionica

Cilj radionice je upoznavanje mladih sa gejming industrijom, gejming kompanijama u Srbiji, sa naglaskom na Playrix. Kako kod nas još uvek ne postoje zvanični studijski programi ili jasni putevi stizanja do zaposlenja u gejmingu, namera je da se srednjoškolci upoznaju sa koracima koji indirektno ili direktno vode uključivanju u naš svet.

  • DA LI LJUBAV MORA DA BOLI? – psihološka radionica

Na ovoj radionici razgovaraće se na temu partnerskih odnosa i pokušati da dođe do odgovora na pitanje: da li ljubav zaista mora da boli? Pričaće se o vrstama partnerskih odnosa, zdravim i nezdravim odnosima i osećanjima, i manipulaciji.

  • NEĆE PROĆI – edukativno-kreativna radionica

Radionica podrazumeva praktičan rad sa mladima, usvajanje osnovnog znanja o fenomenu trgovine ljudima i njenim oblicima sa posebnim fokusom na društvene mreže i medije, korišćenjem metodologije forum teatra i psiho drame. Radionica će rezultirati onlajn kampanjom na društvenim mrežama (TikTok, Instagram, FB) sa ciljem podizanja svesti i informisanja mladih o trgovini ljudima i unapređenja znanja za prepoznavanje rizičnih situacija.

Prijave za radionice moguće su OVDE.

27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opštine Bačka Palanka, uz podršku kompanija RealKnitting i Playrix RS.

Više informacija o Festivalu možete pronaći na sajtu www.fep.org.rs
kao i na fejsbuk stranici i instagram profilu Festivala.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here